2023’te Beden Eğitimi Nasıl Öğrenci Alır? Başvuru Koşulları Nelerdir? Sınavı Nasıl Olur?

Besyo ile alakalı tüm sorularınız yanıtını ücretsiz e-dergimizde bulabilirsiniz. E-dergimizi incelemek için tıklayınız

Bu yazımızda sizlere herkesin Beden Eğitimi olarak bildiği BESYO ya da Şimdiki adıyla Spor Bilimleri Fakültesi, 2023 itibariyle güncellenen sistemde “Besyo Kaç Bölümden Oluşur?”, “Nasıl öğrenci alır?”, “Başvuru Şartları Nelerdir?”, “Sınavı Nasıl Olur?” sorularının cevabını vereceğim.
Besyo amaç olarak birbirinden farklı 7 bölümden oluşmaktadır ve her birinin kontenjanları ayrıdır. Üniversitelerin bazılarında 5-6 bölüm varken bazılarında yalnızca 1 bölüm vardır. Bu bölümler: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon, Engelli Egzersiz ve Spor Eğitimi, Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümü ve Spor Bilimleri bölümleridir.


Besyo 2 şekilde öğrenci almaktadır. 
1- Özel Yetenek Sınavıyla
Her üniversite kendi özel yetenek sınavını, tarihini ve şartlarını kendisi belirler. Üniversitenin belirlemiş olduğu özel yetenek sınavı birbirine benzer gözükse de içerik olarak farklıdır. Her üniversitenin başvuru ve sınav tarihleri, sınav içerikleri ve şartları üniversitenin açıkladığı kılavuza göre gerçekleşir. Kimisi şahsen başvuru ister kimisi online her ince detayı titizlikle takip edip ona göre hareket etmelisiniz. Kılavuzlar bu noktada çok önemlidir. Bizler sosyal medya hesaplarımızdan her kılavuzun her detayını sizinle paylaşıyoruz. ” Bu kılavuzlara www.besyocuyuz.com internet sitemizden ulaşabilirsiniz. Ya da açıklandıkça @besyocuyuzcom instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.”
Özel Yetenek Sınavları:
-Uzun Mesafe Koşuları ve Orta Mesafe Koşuları
-Sürat Testi Koşuları ve Kısa Mesafe Koşuları
-Motorsal Test Sınavları
-İllinois Testi
-Koordinasyon Parkuru Sınavları

-Branş Sınavları
-Dayanıklılık Testi Sınavları
-Branş Koordinasyonu Parkur Sınavları
-Sözlü Mülakat Sınavları
-Sporcu Özgeçmişi Değerlendirmesi oluşur. Üniversiteler bunlardan birini veya bir kaçını özel yetenek sınavı olarak yapabilir.
Bu sınavlar hakkında ayrıntılı bilgi için yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Açıklanan 2023 YKS kılavuzuna göre özel yetenek sınavı baraj puanı öğretmenlik bölümlerinde Y-TYT’de 800 bin sıralama şartı, diğer bölümlerde ise puanınızın hesaplanması yeterlidir. Yani 100 TYT puanıyla Besyo okuyabilirsiniz. Puanınızın hesaplanması için Matematik veya Türkçede 0,5 net yapmanız gerekmektedir. Her üniversite kendi baraj puanını kendisi belirlediği için bazı okullarda baraj puanı 100 iken bazıların 150 bazılarında 200 olabilir. Bazılarında ise 300 bile olabilir.
Açıklanan 2023 YKS Kılavuzuna göre ayrıca Yetenek sınavlarının etkisi çok ama çok artmıştır. Öğrenciler yetenek sınavlarında önceki yıllarda çok iyi derece yapsa bile çok kötü derece yapan yüksek TYT’li öğrencileri geçemiyorlardı. Yetenek sınavlarının güvenirliliği adına yapılan bu değişiklik çok önemliydi. Yapılan bu değişiklikle standart sapma puanı ortadan kaldırıldı ve yetenek sınavın katsayısı da arttırıldı. Buna göre artık 100 TYT Puanı olan öğrenci parkurda ilk %5 te derece yapıp 350 TYT puanlı parkurda ilk %60 ta derece yapan öğrencinin önüne geçebilecek.
TYT Etkisi bu kadar azaldıysa neden TYT Çalışmalıyız? 
Sizlere daha önce ifade ettiğim üzere her üniversite kendi TYT baraj puanını kendisi belirliyor. Bu noktada tahminen üniversitelerin %10 ‘u 100-150 civarı TYT barajı ile %15 si 150-180 civarı TYT barajı ile %50 si 180-200 barajı ile %15 si 200-220 barajı ile %10 u 220 ve üzeri baraj ile öğrenci alacaktır.
BESYO düşünen öğrencilerin ise %50 si 100-150 TYT puan aralığında %30 ‘u 150-200 puan aralığında ve %15 i 200-220 puan arasında yalnızca %5 i 220 üzeri puanda olacaktır. Matematiksel olarak ifade ettiğimiz mevzunun sonucu; sizler puanınız ne kadar düşükse o kadar iyi derece yapmak için çalışan sayıca çok fazla rakiple mücadele edeceksiniz. TYT’niz ne kadar yüksekse de o kadar rekabetin daha az olduğu ve puanına güvendiği için çoğunluğunu parkura iyi hazırlanmamış öğrencinin oluşturduğu grupla mücadele edeceksiniz. Seçim sizin!
Ayrıca istediğiniz veya isteyeceğiniz üniversitenin barajının kaç olacağını da bilmiyorsunuz! Ne kadar yüksek alırsanız istediğiniz okula da o kadar yaklaşacaksınız.


2-ÖSYM Tercihiyle
Üniversitelerin çok az bir kısmı ÖSYM Tercihiyle öğrenci almaktadır. Bunun için okula müracaat etmenize gerek yoktur. ÖSYM’nin belirttiği tarihlerde tercihlerinize yazabilirsiniz. Özel yetenek sınavıyla veya Sportif özgeçmişle öğrenci alan üniversitelerde ÖSYM’de tercih yapmanıza gerek yoktur.
Öğretmenlikle ilgili yapılan düzenlemeler sonucu Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümüne ÖSYM ile öğrenci alan (Bartın Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi) YKS ile öğrenci alacaktır. Ayrıca bu üniversitede öğretmenlik bölümü için YKS’de AYT EŞİT AĞIRLIK 300.000 şartı olacaktır. Diğer bölümlerde herhangi bir sıralama şartı yoktur.


Başvuru Şartları Nelerdir?
Başvuru şartlarını her üniversite kendi belirler. Sanılanın aksine Beden Eğitimi okumak için lisansının olma şartı yoktur. Yetenek sınavı yapan 72 Üniversitenin %60’ında Lisansın herhangi bir önemi yoktur. Ancak özel yetenek sınavı yapan bazı üniversitelerde lisans çok önemlidir hatta lisanssız kazanmak imkansızdır.
Başvuru için her üniversitenin kendisinin belirlediği Ham TYT Baraj puanı vardır. 100 ile başlar 300’e kadar çıkar. TYT’de ham puan olarak  okulun belirlediği puanı almak sadece başvuru için yeterlidir. Bu nedenle üniversiteyi doğru analiz edip doğru okul seçilmelidir.
Sizler her üniversitenin video analizine youtube besyo tv kanalımızdan buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın
You May Also Like