BESYO Yetenek Sınavları Çeşitleri ve İçerikleri

 

Besyo ile alakalı tüm sorularınız yanıtını ücretsiz e-dergimizde bulabilirsiniz. E-dergimizi incelemek için tıklayınız

Üniversitelerin bir çoğu kendi öğrenci profili ihtiyaçlarına göre veya kaliteli öğrenciyi ayırt etmek konusundaki fikir ayrılıklarından dolayı farklı sistemlerde sınav yapmaktadır. Bu sınavlar amaç olarak birbirine çok benzer gözükse de içerik olarak birbirinden çok farklıdır. Üniversiteler aşağıda belirtmiş olduğumuz sınav metotlarından birini veya bir kaçını aynı anda yapabilirler. Üniversiteler sınav içeriklerini tarihlerini ve şekillerini kılavuzlarında açıklarlar. Sizler kılavuzlara @besyocuyuzcom instagram hesabımız üzerinden açıklandığı an ulaşabilir. Kılavuzların ayrıntılı video ve yazılı analizlerini bulabilirsiniz.
Başlıca sınav sistemleri şunlardır;

-Uzun Mesafe Koşuları ve Orta Mesafe Koşuları
-Sürat Testi Koşuları ve Kısa Mesafe Koşuları
-Motorsal Test Sınavları
-İllinois Testi
-Koordinasyon Parkuru Sınavları

-Branş Sınavları
-Dayanıklılık Testi Sınavları
-Branş Koordinasyonu Parkur Sınavları
-Sözlü Mülakat Sınavları
-Sporcu Özgeçmişi Değerlendirmesi

1- Uzun Mesafe Koşuları ve Orta Mesafe Koşuları

Üniversitelerin çok az bir kısmı uzun mesafe koşularını tercih etmektedir. Sporcu olmayan kişilerin sınavlara girmesi sebebiyle üniversiteler bu konuda temkinli yaklaşım sergilemektedir. Uzun mesafe koşuları 5.000 metre 10.000 metre koşularıdır. Genelde orta mesafe koşularını tercih eden üniversiteler yanına bir takım başka sınavlarda koymaktadır. Orta mesafe koşuları 800 metre 1000 metre 1500 metre 2000 metre ve 3000 metre koşularıdır.

2- Sürat Testi Koşuları ve Kısa Mesafe Koşuları

Sürat testi koşularının tercih edilmesinin sebebi öğrencinin süratini ölçmektir. Bunun dışında bazı okullar yorgunluk indeksini hesaplamak adına üst üste 20 metre ve 30 metre sürat koşularını yapmaktadır. Sürat koşuları 20 metre 30 metre ve 40 metre koşularıdır.
Tekrarlayan kısa mesafe koşularının sürat testlerinden farkı temel anlamda süratte devamlılığı ve anaerobik kapasiteyi görmektir. Bu koşular 60 metre 100 metre 200 metre 400 metre koşularıdır.

3- Motorsal Test Sınavları

Motorsal test sınavları öğrencilerin çeşitli testlerle motorsal özelliklerini ölçmeyi amaçlar. Motorsal test sınavlarına örnek vermek gerekirse;
Sağlık Topu Atma sınavları: Temel olarak 2 çeşittir. Bunlar geriye doğru sağlık topu atma ve öne doğru sağlık topu atmaktır.
Dikey Sıçrama Testi: Öğrenciler elektronik cihaz üzerinde yukarı doğru sıçrarlar. Ne kadar yukarı çıkarlarsa o kadar yüksek puan alırlar.
T Test: Çevikliği ölçmeyi hedefleyen bu testte öğrenciler dönüşler yaparak T şeklinde alanı hızlı şekilde tamamlaması istenir.

4- İllinois Testi
 Hunilerin arasında zigzag çizilerek yapılan koşuda en iyi dereceyi yapmak esastır. Çabukluk ve çevikliği ölçer.

5-Koordinasyon Parkuru Sınavları

Uzun veya kısa bir çok üniversitenin sınavında koordinasyon parkuru görülmektedir. Her üniversitenin parkurları farklı olsa da kullanılan aletler yönünden herhangi bir farklılık görülmemektedir. Bazı okullar diğerinden farklı olarak değişik istasyonlar kullanıyor olsalar da genel olarak temel farklılık bu istasyonların sırası ve sayısıdır.

6- Branş Sınavları

Her okulun branş sınav sistemleri birbirinden çok farklıdır. Bazıları tıpatıp aynı olsa da bu çok nadir bir durumdur. Bazıları branş parkuru kurup, hıza veya isabete dayalı bir ölçüm yaparken bazıları ise gözleme dayanan sınavlar uygulamaktadır. Gerek öğrenciyi aldığı branş türleri olsun gerek kontenjan olsun bir çok konuda farklılık göstermektedir.

7- Dayanıklılık Testi Sınavları

Dayanıklılık testi denildiğinde yetenek sınavları için bir çoğumuzun aklına ilk başta mekik koşusu gelmektedir. Bunun sebebi bir çok okul mekik koşusu üzerinden dayanıklılık testini yapmaktadır. Ancak bazı okullar Cooper testi (12 dakikada koşulabilecek maximum mesafe) gibi testlerde yapabilmektedir.

8- Branş Koordinasyonu Parkur Sınavları

Koordinasyon parkurunun branş istasyonları şeklinde düzenlenmiş halidir. Bu sınav sisteminde branşın her türlü tekniğinin sergilenebildiği istasyonlar tercih edilir.

9- Sözlü Mülakat Sınavları
Haliç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi gibi üniversitelerde görülen bu sınav sisteminde adayın diksiyon yönünden başarısını görmek temel esastır. Kendini ifade etmek her meslekte olması gereken bir özellik olsa antrenörde ve eğitimcide bir kaç kat daha fazla olması gereken özelliktir. Bu yadsınamaz gerçekliğe rağmen çok az üniversitemizde bu tarz sınavın olması biraz gariptir.

10- Sporcu Özgeçmiş Puanı Değerlendirmesi

Her sene 6-7 üniversite yalnızca sportif özgeçmiş üzerinden değerlendirme yaparak öğrenci almaktadır. Bu üniversiteler özgeçmiş puanını özel yetenek sınav puanı olarak değerlendirip hesaplamayı bu şekilde gerçekleştirir. Bazı üniversiteler ise önceki maddelerde belirttiğimiz sınavlarının yanı sıra değerlendirme de sportif özgeçmişe de puan vermektedir.

Bir yanıt yazın
You May Also Like

F.Bahçeli doktor hayatını kurtardı!

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında Haluk Ulusoy tesislerinde oynanan A2 maçı centilmenlik görüntülerine sahne oldu. [divider] Maçın 37.dakikasında kendi yarı sahasında rakibinden aldığı darbeyle yere düşen Trabzonsporlu Uğur Öztürk’ün dilinin döndüğünü…
Görüntüle

Futbolda insan kaçakçılığı!

Dünyanın en prestijli dergilerinden Time çok çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Time’ın foto muhabiri Jason Andrews’ın “Siyah Elmaslar” adını verdiği çalışmasında, ülkemizin en popüler sporu futbol ile Batı Afrika arasındaki…
Görüntüle