BESYO’da Hangi Bölümler Vardır? Bölümlerin İş Olanakları Nelerdir?

BESYO’DA HANGİ BÖLÜMLER VARDIR?
Besyo’da Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon, Egzersiz ve Spor Bilimleri, Engelli Egzersiz Spor Eğitimi ve Spor Bilimleri bölümleri vardır.
Her bölümün iş olanakları birbirinden farklıdır. Ancak, güncellenen sistemde her bölümden Beden Eğitimi Öğretmeni olmak mümkündür. “Diğer bölümlerden Beden Eğitimi Öğretmeni nasıl olunur?”  yazımızı buraya tıklayıp okuyabilirsiniz. 

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü: Açıklanan güncel kılavuza göre öğretmenlik bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan Y-TYT ‘de 800.000 sıralama şartıdır. Bu sıralamaya sahip olmayan adaylar öğretmenlik bölümlerine başvuru yapamazlar. Öğretmenlik bölümünden mezun olan öğrenciler özel kurumlarda veya KPSS’ye girip kamuda Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapabilirler. Kamuda 2022 itibariyle öğretmen maaşları 6500 liradan başlamaktadır.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü: Açıklanan güncel kılavuza göre Antrenörlük bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür. Antrenörlük bölümünden mezun olan öğrenciler seçmiş oldukları branşlara göre 3. kademe ve düzeyinde belge ile uzman antrenör olarak mezun olurlar. Antrenörlük bölümü mezunları gençlik spora bağlı kurum ve kuruluşlarda antrenör olarak, özel sektörde profesyonel veya amatör düzeyde antrenör olarak, ilgili eğitimlerini tamamlayıp üniversitelerde akademisyen olarak, yerel yönetimlerde spor uzmanı olarak çalışabilirler. Antrenörlük bölümü maaş ve kazançları düzeyine göre 5000-55000₺ arası değişmektedir.
Rekreasyon Bölümü: Açıklanan güncel kılavuza göre Rekreasyon bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür.  Rekreasyon bölümü, ülkemizde gelişen ve daha da gelişecek bir bölümdür. Rekreasyon biliminin akademik ve sosyal hayattaki öneminin kabul görmesi ve ülkemizde bu alandaki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlamak, fiziksel aktiviteye katılım yoluyla bireylerin fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimine katkıda bulunacak fiziksel aktivite içerikli rekreasyon hizmetleri oluşturup yönetmek ve bu hizmetlerin bireylere aktarılmasında gerekli donanıma sahip fiziksel aktivite uzmanları ve rekreasyon liderleri yetiştirmek rekreasyon bölümünün temel amaçlarıdır. Bölümden mezun olan öğrenciler “Rekreasyon Uzmanı” unvanını alır. Rekreasyon bölümü mezunları, kara ve su sporlarında aktivite liderliği,  genel rekreatif aktivite liderliği, sağlık turizmindeki rekreatif faaliyet liderliği, pedagojik eğitimini tamamlayanlar Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, ilgili eğitimini tamamlayıp akademisyenlik, yaz kış turizminde rekreatif faaliyet liderliği yapabilirler. İyi şekilde yabancı dil bilen rekreasyon bölümü mezunları yaz kış turizminde sezonluk 10.000 dolar ve üzeri kazanç alabilmektedirler.
Spor Yöneticiliği Bölümü: Açıklanan güncel kılavuza göre Spor Yöneticiliği bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür. Spor Yöneticiliği bölümünün temel amacı akademik eğitimini almış, kamuda ve özel sektörde spor faaliyetlerini yönetenlerin yetiştirilmesidir. Spor Yöneticiliği bölümü mezunları, kurumsal spor salonlarında, profesyonel spor kulüplerinde yönetici olarak, gençlik spora bağlı başkanlıklarında yönetici olarak, ilgili eğitimlerini tamamlayıp akademisyen olarak, pedagojik eğitimini alıp Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak, federasyonlarda uzman olarak çalışabilmektedirler. Mezunları 6000-18000 arası maaşlarda istihdam etmektedir.
Spor Bilimleri Bölümü: Açıklanan güncel kılavuza göre Spor Bilimleri bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür.  Spor Bilimleri bölümünün temel amacı teorik olarak üst düzey bilimsel eğitim verip, bölüme uygun kaliteli akademisyen yetiştirmektir. Bölümden mezun olanlar ilgili eğitimlerini alıp akademisyen olarak, formasyon eğitimlerini alıp Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak, Amatör veya profesyonel kulüplerde spor bilimcisi olarak çalışabilmektedirler. Spor Bilimcileri 7500-30000 arası kazançlarla çalışabilmektedirler.
Engelli Egzersiz Spor Eğitimi Bölümü: Açıklanan güncel kılavuza göre Engelli Egzersiz Spor Eğitimi bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür.  Bu bölümün temel amacı anatomik olarak farklılık gösteren engelli bireylerin spor eğitimini profesyonel ve doğru olarak almalarını sağlamaktır. Ülkemizde istihdam olarak önü en açık ve en az bulunan Besyo bölümlerindendir.  Engelli Egzersiz Spor Eğitimi bölümü mezunları, farklı engel düzeyine sahip kişilerin sağlıklı yaşam uzmanı olarak, uzmanlık branşı olarak seçtikleri branşta 2. kademe belge aldıkları için seçtikleri branşın federasyonlarına bağlı kulüplerde veya gençlik spora bağlı kurumlarda antrenör olarak, ilgili eğitimlerini alıp akademisyen olarak, pedagojik eğitimlerini alıp Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak, Rehabilitasyon merkezlerinde engelli bireylerin Beden Eğitimi ve Spor Eğitmeni olarak çalışabilirler. 6000-20000₺ arası kazançla çalışabilmektedirler.
Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü: Açıklanan güncel kılavuza göre Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür. Bölümün amacı bireylerin farklılıklarını göze alarak farklılıklarına göre program yapmak ve sağlıklı yaşam, fiziksel uygunluk, performans ve kondisyon özelliklerini geliştirmeye yönelik ölçme, değerlendirme ve analiz yapabilen, etik kurallar çerçevesinde her yaştaki bireyin sağlığını ve güvenliğini korumayı ilke edinmiş, sorgulayan ve bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümünden mezun olanlar “Egzersiz ve Spor Uzmanı” unvanını alırlar. Bölümden mezun öğrenciler, ilgili eğitimlerini alıp üniversitelerde akademisyen olarak, pedagojik eğitimlerini alıp Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak, üniversitelerin sağlık kültür spor daire başkanlıklarında sözleşmeli olarak, kamu kurum kuruluşlarında antrenör olarak, profesyonel ve amatör kulüplerde kuvvet ve kondisyon koçu olarak, askeri ve polis okullarında eğitmen olarak, Fitness ve wellness alanlarında egzersiz uzmanı olarak, Sporda performans analisti olarak çalışabilmektedirler. 8000-50000₺ arası kazançla çalışabilmektedirler.

Bir yanıt yazın
You May Also Like

Ümit Milliler tarih yazdı!

Ümit Erkekler Avrupa Şampiyonası finalinde İspanya’yı 65-57 mağlup eden Milliler şampiyon oldu. Ay yıldızlılar, Ümitler kategorisinde tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Ümit Milliler tarih yazdı. Ümit Erkekler Avrupa Şampiyonası…
Görüntüle