Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğinin Özeti
Sınav öğretmenlik ve rekreasyon bölümleri için yalnızca koordinasyon parkurundan oluşmaktadır. Antrenörlük ve rekreasyon bölümlerinde farklı bir koordinasyon parkurundan değerlendirme yapılmaktadır. Antrenörlük ve rekreasyon bölümlerinde erkek ve bayanların dereceleri kendi aralarınde hesaplanır ve her iki cinsiyettede başarı sıralamasına göre 2/3’lük kesim değerlendirmeye alınır. Yani sınava 300 kişi başvurduysa ilk 200 kişi değerlendirmeye alınır. Antrenörlük bölümünde %50 sportif özgeçmiş, %50 koordinasyon parkuru etkilidir. Öğretmenlik bölümünde baraj puanı 230, spor lisesi çıkışlılar için 180’dir. Antrenörlük ve rekreasyon bölümleri için baraj puanı 180, spor lisesi mezunları için 160’tır. YGS’de herhangi bir puan türünde bu puanları almak yeterlidir.
Sınavın Açıklaması
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
1-KOORDİNASYON PARKURLARI
(Görsel Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
1.İstasyon: Engel geçiş istasyonunda aday engellerin sırasıyla üstünden-altından-üstünden-altından geçer. 1. ve 3. engelin yüksekliği erkeklerde 60cm kızlarda 50cm’dir. 2. ve 4. engelin yüksekliği erkekler ve kızlar içinde 60cm’dir. (Engellere hafif yan ve bir ayak önde girmek avantaj sağlar.)
2.İstasyon: Sağlık topu taşıma istasyonunda aday farklı renklerdeki topları karşıdaki kendi renginde olan kasaya taşır. (Mümkün olduğunca uzun adım atıp topları uzanarak alıp, koymak avantaj sağlar.)
3.İstasyon: Futbol topu istasyonunda aday topu ayağı ile alıp huniler arasında slalom yapar ve son engelden sonra boyutları verilen minyatür kaleye gol vuruşu yapar. Vuruş gol ile sonuçlanmazsa aday topu kaçırdığı yerden alır ve gol yapar. (Slalom yaparken iki ayağı kullanmak avantaj sağlar.)
4.İstasyon: Basketbol istasyonunda aday çizgede konumlandırılmış 2 adet topu herhangi bir şekilde sayı yapmak zorundadır.
5.İstasyon: Hentbol istasyonunda aday belirtilen mesafeden 2 adet hentbol topunu sıra sıra gol yapar. Atış başarısız olursa aynı topu istediği mesafeden gol yapar. 1. atış gol olmadan 2. atışa geçilmez.
6.İstasyon: Paralel istasyonunda aday bar arasından geçer.
7.İstasyon: Labirent koşusunda aday gösterilen oklar istikametinde koşar ve parkuru tamamlar.
Antrenörlük Eğitimi ve Rekreasyon
1.İstasyon: Sprint istasyonunda aday mesafeyi koşarak geçer.
2.İstasyon: Denge aletinden geçiş istasyonunda aday denge aletinin başındaki ve sonundaki işaretli yere basarak geçer. (Büyük ve dengeli adım atarak az adımda dengeyi geçmek avantaj sağlar.)
3.İstasyon: Engel üstü atış istasyonunda aday kasanın içindei basketbol topunu paralel bar üzerinden atar paralel barın içinden geçer ve diğer kasaya koyar.
4.İstasyon: Sağlık topu taşıma istasyonunda aday istediği taraftan başlamak koşuluyla aldığı topu önce merkeze taşır daha sonra karşıdaki topu boşalan kasaya koyar ve son olarak merkezdeki topu boşalan diğer kasaya koyar. Aynı şekilde diğer kasadaki toplarıda değiştirir.
5.İstasyon: Futbol topu istasyonunda aday sadece ayağını kullanarak futbol topunu sağlık topu taşıma istasyonundaki gibi değiştirir. Elini kullanan aday diskalifiye edilir.
6.İstasyon: Öne takla istasyonunda aday öne takla atar.
7.İstasyon: Duvar pası istasyonunda aday 2m uzaklıktan 3 adet hentbol topunu engelin arkasından tek tek duvara atıp tutar. Atıp tuttuğu topu kasaya koyan aday diğer toplarıda aynı şekilde kasaya koyar.
8.İstasyon: Engel geçiş istasyonunda aday 4 adet engelin sırasıyla üstünden-altından-üstünden-altından geçer. (Engele hafif yan ve bir ayak önde girmek avantaj sağlar.)
2-SPORTİF ÖZGEÇMİŞ
Antrenörlük eğitimi bölümü için olimpik olan ve olmayan her branşta değerlendirme yapılmaktadır. Değerlendirmede %50 sportif özgeçmiş, %50 koordinasyon parkuru etkilidir.
Kontenjanlar
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
30 Erkek, 20 Kız
Antrenörlük Eğitimi
30 Erkek, 15 Kız
Rekreasyon
30 Erkek, 15 Kız
2015 Yılındaki Kazananların Analizi
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 290 ve OBP puanı 360’tır.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 275 ve OBP puanı 370’tir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 250, OBP puanı 340 ve sportif özgeçmiş puanı 50 üzerinden 20’dir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 245, OBP puanı 355 ve sportif özgeçmiş puanı 50 üzerinden 15’tir.
Rekreasyon Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 245 ve OBP puanı 350’dir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 235 ve OBP puanı 350’dir.
Üniversiteyi Kimler Düşünebilir?
YGS’si yüksek olan parkuru iyi olan herkes düşünebilir. Antrenörlük bölümünü özgeçmişi olmadan kazanan erkek ve bayan aday sayısı fazladır. Ancak kazananların YGS puanı diğerlerine göre yüksektir.