Kursa Gitmeden Nasıl Hazırlanılır? Doğru Kurs Nasıl Seçilmelidir? Dezavantajları nelerdir?

Besyo ile alakalı tüm sorularınız yanıtını ücretsiz e-dergimizde bulabilirsiniz. E-dergimizi incelemek için tıklayınız

Kursa gitmeden kısmi olarak hazırlanmak mümkündür. Seçilen üniversiteye ve öğrencinin branşına göre hiç kursa gitmeden de kazanılabilir. Yazımda detaylı olarak sizlere anlatacağım.

Besyo hazırlık antrenmanlarını 2 süreç olarak değerlendirebiliriz. Bu süreçler genel hazırlık dönemi ve özel hazırlık dönemidir. Genel hazırlık dönemini aerobik egzersiz dönemi olarak da adlandırabiliriz. Aerobik kapasiteyi arttırmak temel esastır. Bu çalışmalar genellikle uzun süren düşük tempolu koşulardır. Nabız değeri stabilitesi çok önemlidir. Burada temel amaç vücudun oksijen ihtiyacını aldığı oksijenden karşılamasıdır ve oksijenli dayanıklılığı arttırmaktır. Bu dayanıklılık daha sonraki özel çalışmalara zemin hazırlar ve özel çalışmalardan alınan verimi arttırır. Genel hazırlık dönemi ve özel hazırlık dönemi çok iyi periyotlandırılıp performansın zirveye ulaştırıldığı dönemlere sınav zamanı denk getirilmelidir. Özel antrenman sürecinde öğrenciler mevcut durumları çerçevesinde uygun oldukları özel antrenmanlara tabii tutulurlar. Herkesin özellikleri birbirinden farklı olduğu için özellikleri birbirine yakın olan sporcular birbiriyle çalışabilir ama özel antrenman sürecinde herkese aynı çalışmayı yaptırmak doğru değildir. Özel antrenmanların en son bölümü ise performans bölümüdür. Performans bölümünün amacı sınav trafiğinde performans stabilitesini korumak ve sınav zamanı performansı zirveye çıkarmaktır. Tabi ki bunu yapmak o kadar kolay olsa tüm BESYO mezunları bunu mükemmel şekilde yapardı. Bu ekstra uzmanlık ve bilgi isteyen bir olaydır. Yapılan her çalışmayı koşu, parkur veya branş olarak adlandıran ve temelinde neyin yattığını bilmeyen öğrencinin bu çalışmaları dışarıdan profesyonel bir müdahale olmadan içgüdüleriyle yapması beklenemez. Ancak, kurs imkanı olmayan öğrenciler aerobik dayanıklılık antrenmanı yaparak genel antrenman sürecini tek başlarına yapabilirler. Bunun için gerekli bilgiler internet ortamında mevcuttur. Kabaca anlatmak gerekirse aerobik dayanıklılık koşuları 150-160 nabız aralığında 30-40 dakikalık koşulardır.

Dezavantajları Nelerdir? Kursa Gitmeyenler Nasıl Üniversite Seçmelidir? 

Başarılı bir kursun avantajlarını anlatmak daha doğru olacaktır. Başarılı kurslarda olması gereken özellikler:
-Öğrenciyi doğru üniversiteye yönlendirmek
-Kazanamayacak öğrenciye para kazanmak için boşuna ümit vermemek
-Doğru antrenman programı uygulamak
-Mental antrenmanı unutmamak
-Antrenmanlarda rekabeti arttırmak
-Eğer öğrenci sayısı fazla ise, performans döneminde öğrenciyi bölerek bol tekrarlı çalışmak
-Çalışmalarda en iyi malzemeyi kullanmak
-Doğru antrenörlerden oluşan güçlü bir ekip olmak
-Öğrencinin güvenini kırmamak gerektiğinde abi, arkadaş ve sırdaş olabilmek
-Sınav merkezlerine öğrenciyi yalnız göndermemek
-Sınav merkezlerinde öğrenciyi motive etmek
-Sınav yerlerinde öğrencinin beslenmesi, ulaşımı ve ikamet yeri ile ilgilenmektir
-İyi organize olabilmek; zira bazen aynı anda 15 sınav olabiliyor bunların gidiş geliş kalacak yerlerini organize edebilmek büyük bir organizasyon yeteneği ister

Gördüğünüz gibi eğer çevrenizde başarılı bir kurs varsa kursa gitmediğinizde bu katkılardan mahrum kalacaksınız. 2022 itibariyle değişen sistemde TYT puanınız 400 olsa bile yetenek sınavında kötü derece yaptığınızda kazanamazsınız. Dolayısıyla bir koordinasyon parkuru sınavına gittiğinizde daha önce hiç çalışmadıysanız o parkuru en az 100 kere çalışıp tekrar etmiş bir öğrenciden iyi derece yapmanız çok ama çok düşük bir ihtimaldir.

Ancak, öğrencinin sportif öz geçmişi üst düzeydeyse veya sportif branşında iyiyse buna göre seçimler yaparak kazanabilir. Üst düzeyde özgeçmişi olan öğrenciler özgeçmişin çok ama çok etkili olduğu 10-15 tane üniversiteyi kazanabilirler. Bu üniversiteler Mayıs ayı itibariyle açıklanacaktır. Kılavuzları ve video analizleri @besyocuyuzcom instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Diğer taraftan futbol, voleybol, atletizm, yüzme, cimnastik, tenis v.s. branşı olan öğrenciler eğer branşlarında çok iyiyseler kursa gitmeden yalnızca branş sınavı yapan okullarda başarılı olabilirler. Ancak; her ne kadar branşında iyi olsa da öğrenci yetenek sınavları branş sınavlarında da bol tekrarlı çalışma isteyen parkurlardan oluşmaktadır. Neticede imkanınız çerçevesinde üniversitenin kılavuzundaki branş parkurunu antrenörünüze kurdurabilir ona göre çalışabilirsiniz. Atletizm, Yüzme gibi branşlarda ise derecenize göre puan alacağınız için zaten o  branşta başarılıysanız o branş sınavını da kazanırsınız.

 

Bir yanıt yazın
You May Also Like