Scouting; “yetenek avcılığı” ve “keşfe çıkmak” anlamlarında kullanılır. Profesyonel futbol hayatındaki tanımı ise “futbolcu izleme ve keşfetme”’dir. Dünya futboluna adını altın harflerle yazdırmış çok sayıda büyük kulüp, Scouting ekiplerini uzun zamandır bünyelerinde barındırıyorlar.
2004 yılında Matteo Campodonico tarafından hayata geçirilen “WyScout” sistemini bugün Arsenal, Milan, Juventus, Barcelona, İnter, Liverpool gibi dünya devlerinin yanı sıra Türkiye’den; Galatasaray, Beşiktaş, Antalyaspor, Gaziantepspor, Karabükspor, İstanbul BB, Orduspor, Eskişehirspor, Samsunspor kullanıyor.Sportstec’in geliştirdiği “Sportscode Gamebreaker” programını ise Manchester United, Arsenal, Manchester City, Chelsea, Lyon gibi dünya devleri kullanırken Türkiye’den; Fenerbahçe, Samsunspor, Orduspor ve Gaziantepspor programın kullanıcıları arasında.
2012 yılı itibariyle “WyScout” programı, yaklaşık olarak dünyanın bütün liglerindeki değişik yaş gruplarına ait organizasyonların maç görüntülerini ve 70.000’den fazla futbolcunun kariyer istatistiklerini ve özelliklerini içinde bulunduran dev bir platform konumundadır. Bu sistemle, istenilen herhangi bir maçın 90 dakikası HD kalitesinde izlenebiliyor, kaydedilebiliyor ve “Sportscode Gamebreaker” programıyla futbolcu ve takım analizi yapılabiliyor.
Yıllardır Türk Futbolu’nun gündemini meşgul eden sorular
-Kulüplerimiz milyonları neden Altyapı yerine yıldız(?) futbolcu transferlerine yatırıyor ?
-Kulüplerimizin futbolcu izleme komiteleri kimlerden oluşuyor ? Bu kişilerin bu konuda eğitim düzeyleri ne seviyededir. Modern Scouting sistemlerinden yararlanılıyor mu?
-Arsene Wenger, dünyanın her yerinden genç yetenekleri nasıl keşfediyor?
-Barcelona, Alt yapısından dünya yıldızlarını nasıl çıkarıyor ?…
Türkiye’deki Scouting sistemi: Kulüplerin oyuncu seçimi, bugüne kadar, eski futbolcularının çıplak gözle, teknolojiden yararlanmadan kişisel beğenilerine bağlı olarak işliyordu. Son yıllarda çok sayıda kulübümüz, modern scouting ve analiz teknolojilerinden ve bu teknolojileri etkin kullanabilen profesyonellerden yararlanmaya başladılar. Galatasaray; bünyesinde 100’ün üzerinde Scout barındırıyor. Dünya devi Barcelona, her kıtaya futbol okulları açmış durumda ve dünyanın her yerinde 300’ün üstünde Scout çalıştırıyor.Devamlı değişen ve teknolojik olarak hızla ilerleyen global futbol dünyasında artık özellikle üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinden (BESYO) mezun öğrencilere sık sık rastlanmakta. Avrupa trendleri incelendiğinde bu öğrenci grubunun sıkça scout ekiplerinde yer almaya başladığı gözlemlenmekte. Türkiye baz alındığında son derece teknolojiye yatkın bir genç neslin yetiştiği de izlenmekte. Fakat buna paralel olarak özellikle yaş düzeyi yüksek teknik kadroların teknoloji konumu ile zıt bir konumda olduğu gerçeği de anlaşılmakta. Bu da jenerasyonlar arasında bir uçurum yaratmakta. Bu yüzden gelecekte sportif öğretmenlerimiz ve futbol antrenörlerimiz olacak olan BESYO öğrencilerimizin yetenek seçimini yöneten scoutluk müessesesinin temellerini daha öğrenci iken öğrenmesi çok önemli. BESYO’lar da öğrenim gören genç arkadaşlarımızın aynı zamanda erken yaşta yurt dışından gelen teknik kadro ve yöneticilerle de tanışma ortamlarına girmesi onların ufuklarını açacak ve yetiştirdikleri öğrencilere daha da faydalı bir konuma girmelerine yardımcı olacaktır. Bu yüzden kurslarımızda en çok görmek istediğimiz katılımcı kitlesini onlar oluşturmaktadır.