Üniversiteler Arası Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

 Üniversite sınav sonuçları açıklanıyor ve bir üniversiteye yerleşiyoruz. Hayatımız boyunca büyük öneme sahip olacak üniversite hayatı resmen başlamış oluyor. Bir sorunumuz mu var? ‘İstediğim üniversite bu değil’, ‘Ben Ankara’da değil İstanbul’da olmalıydım’, ‘Denizsiz bir şehirde asla!’ gibi  düşünceler kafamızı kurcalıyorsa bu dünyanın sonu değil. Çünkü Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) okuduğu üniversiteden farklı bir üniversiteye geçiş yapmak isteyen üniversite öğrencileri içinÜniversiteler Arası Yatay Geçiş gibi bir imkan veriyor. Bu imkan sayesinde eğer gerekli olan şartları sağlarsanız dönem ya da sene sonunda başka bir üniversiteye geçiş yapıp hayal kırıklığı ile başlayan bir üniversite hayatını lehinize çevirmek mümkün oluyor. Bu yazımızda yatay geçiş nedir nasıl yapılır? sorusuna cevap arıyoruz:

YATAY GEÇİŞ YAPMAK İÇİN;

  1. Üniversiteye yerleştiğiniz yıl geçmek istediğiniz üniversite ile sizin aldığınız puan arasında maksimum +15 -15 arası bir puan olmalı.
  2. Okuduğunuz üniversitedeki not ortalamanız en az 2.00 olmalı.
  3. Okuduğunuz üniversitede alttan kalan bir dersiniz olmamalı.
Yatay Geçiş İçin Pratik Bilgiler
  • Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır? Yatay Geçiş birinci dönemin sonundan itibaren yapılabilir. Fakat bazı üniversiteler geçiş için dönem aralarını kabul etmeyip ilk yılın sonunda yatay geçişe izin veriyorlar. Birinci yıldan son yıla kadar geçiş yapabilirsiniz fakat son yıl geçiş yapamazsınız.
  • Yatay Geçiş Nasıl Yapılır? Yatay Geçiş başvuruları yarıyıl ya da yaz döneminde geçmek istediğiniz üniversitelerin web siteleri aracılığıyla yapılır.
  • Yatay Geçişte Not Ortalaması Kaç Olmalı? Geçiş yapmak isteyen öğrencilerin not ortalaması en az 2.00 olmalıdır. Fakat kontenjanlı bir alım olacağından ne kadar yüksek bir nota sahipseniz geçiş yapma ihtimaliniz o kadar artacaktır.
  • Yatay Geçişte Bölüm Değiştirme? Eğer gerekli şartları sağlıyorsanız ve bölümler arası bir denklik sağlanıyorsa bir bölümden başka bir bölüme geçme şansınız da bulunmakta.
  • Özel Üniversiteden (Vakıf) Devlet Üniversitesine Geçiş Yapılabilir mi? Devlet üniversitelerinden özel üniversitelere ya da özel üniversitelerden devlet üniversitelere yatay geçiş noktasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Fakat bazı özel üniversitelerin geçişi engellemek için transkriptleri yatay geçiş başvuru tarihlerinden sonraya bıraktıkları da konuşulanlar arasındadır.
  • Yatay Geçiş’te Hazırlık Sınıfı Okunur mu? Okuduğunuz üniversitede yok fakat geçmek istediğiniz üniversitede varsa üniversite tarafından yapılan bir yabancı dil sınavına girmelisiniz.
  • Yatay Geçiş’te KYK Bursları Kesiliyor mu? Kyk bursu alıyor ya da Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı bir yurtta kalıyorsanız bir dilekçe yazarak bu haklarınızdan yararlanmaya devam edebilirsiniz.
  • Yatay Geçiş’te Millilik Bursu Kesilir mi? ÖSYM tarafından size sağlanan özel haklar üniversite öğrenciliğiniz süresince devam edeceğinden yatay geçiş yapmanız halinde de bu hakları kullanmaya devam edebilirsiniz.

Kaynak :  hayatbirsinav.com/

Bir yanıt yazın
You May Also Like

BESYO 20 yaşına giriyor…

Yavuz Taşkıran Yazdı…  [divider] Değerli öğrencilerim, kıymetli çalışma arkadaşlarım, bize diğer fakülte ve yüksekokullardan çeşitli dersler için katkıda bulunan öğretim üyelerim, haberlerimizi yayınlayan basın ve halkla ilişkiler birimimize, 24 saat…
Görüntüle