Sınavsız geçiş yerine “ek puan” önerisi

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 30 Mart 2012 tarihli ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2547 sayılı Kanun’un yükseköğretime geçişi düzenleyen 45’inci maddesi değiştirildi.

Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselere alanlarında bir programa giderken ortaöğretim başarı puanları ayrıca 0,06 ile çarpılarak artı puan alıyorlardı. Bu uygulama kanunla kaldırıldı.

Kanun çıktığı tarihte kayıtlı olanların ve eski mezunların hakkını koruduğu için 2016 ÖSYS’de 30 Mart 2012 tarihinde kayıtlı ve mezun öğrenciler için artı puan uygulaması devam ediyor.

Bu tarihten sonra kayıt olanlar artı puan uygulanmasından yararlanamayacak. Kanun yayımından sonra, 2016’da ilk defa hakkı korunan öğrencilerin dışında mezun vereceği için bu seneki ÖSYS kılavuzunda bu bilgiye yer verildi.

YÖK’ten müjde

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da Milli Eğitim Bakanlığına, öğrencileri, eğitim aldıkları ilgili alanlarına yönlendirmek amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere artı puan verilmesi konusunda bir öneri hazırladıklarını bildirmişti. Söz konusu önerinin gerekçesinde mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin, Türkiye’nin gelecek vizyonunda önemli bir yer teşkil eden mesleki eğitimin kalitesini olumsuz etkilemesi nedeniyle, meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırılması gereğinin hasıl olduğu ifade edildi.

Sınavsız geçişin kaldırılması nedeniyle bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin öğrenci kaybı yaşamaması ve öğrencileri aynı zamanda teşvik edici mahiyette ek puan verilmesi amacıyla düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Bu kapsamda, YÖK’ün önerdiği düzenleme şöyle:

“Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna yerleşmelerinde merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara b bendine göre hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir.”

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, YÖK’ün

önerisini incelemeye başladıklarını, yeni bir yasal düzenleme gerektiren bu önerinin hassasiyetle ele alınarak bir yasa taslağı hazırlanacağını bildirdiler

Bir yanıt yazın
You May Also Like

Kaybeden Türk Sporu Oldu

Sporun günümüz dünyasında en çok konuşulan konulardan biri olduğu bilinmektedir.  Öyle ki sporu sadece spor etkinliği haberlerinde değil, ekonomi, siyaset, gündem, sağlık ya da teknoloji haberlerinin arasında görebilirsiniz. Bu nedenle…
Görüntüle