Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.
ANKARA GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğinin Özeti
Sınav 2 aşamadan oluşmaktadır. 1. Aşama koordinasyon parkuru 2. aşama ise branş sınavıdır. Baraj puanı öğretmenlik bölümünde 300, antrenörlük bölümünde 250’dir. Milli sporcular için öğretmenlik barajı 220, antrenörlük barajı 200’dür.
Öğretmenlik bölümünde alınan puan 1. aşamada %50 2. aşamada %50 olarak değerlendirilirken antrenörlük bölümünde 1. aşama %30 2. aşama %70 üzerinden değerlendirilmektedir.
Sınavın Açıklaması
1-KOORDİNASYON PARKURU
(Şekil Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
- İstasyon: Düz takla istasyonunda aday öne takla atar.
- İstasyon: Denge aletinden geçiş istasyonunda aday 50cm yüksekliğindeki denge aletinin sonraki işaretli alanına kadar koşar. (Uzun adım atarak sona basmak suretiyle mümkün olduğunca az adım atmak avantaj sağlar.)
- İstasyon: Engel üzerinden ve altından geçme istasyonunda aday bayanlar için 60 cm erkekler için 80 cm yüksekliğindeki engelin önce üzerinden sonra altından geçer.
- İstasyon: Yoyo istasyonunda aday farklı 2m, 4m, 6m ve 8m aralıklarla koyulan huniler arasında yoyo koşusu yapar. Huniye dokunmadan dönen aday geri çevrilir. (Hedef huniye yüzü dönerek koşmak avantaj sağlar. Yan yan koşmak zaman kaybettirir.)
- İstasyon: Sağlık topu taşıma istasyonunda aday kasadaki topları diğer kasaya taşır. (Kasaya girdikten sonra seken topları tekrar kasaya koyma zorunluluğu yoktur.Kendine güvenen aday uzaktan atarak avantaj sağlar.)
- İstasyon: File üzerinden top atma istasyonunda aday kasanın içinden aldığı hentbol topunu erkekler için 3m, bayanlar için 2.5m yükseklikteki filenin önce sağ tarafından sağ elle atılarak sonra sol taraftan sol elle atarak diğer taraftan tutar. Her yön için 2 atış toplamda 4 atış yapılır.
- İstasyon: Bank sıçrama istasyonunda aday 40cm yüksekliğindeki banktan 5 kez çift ayak sıçrama yapar. (Vücut bankın üzerinden kalçadan bacakları döndürerek hızlı bir şekilde yapılabilir. Parmak ucu kullanılmalıdır.)
- İstasyon: Koordinasyon istasyonunda aday lastiklerinin içine tek ayakla basarak koşar.
- İstasyon: Slalom koşusu istasyonunda aday 5 adet dikmenin arasından slalom koşusu yapar. (Ellerini ve kollarını vücudunun önünde tutan aday her bir slalomu tek adımda geçerse avantaj sağlar.)
2-BRANŞ SINAVI
Atletizm, Cimnastik, Basketbol, Hentbol, Voleybol, Futbol, Tenis, Masa Tenisi, Badminton, Güreş, Judo, Taekwondo, Yüzme branşlarında gözleme dayanan değerlendirme çerçevesinde branş sınavı yapmaktadır.
Kontenjanlar
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
30 Erkek, 20 Kız
Antrenörlük Eğitimi
40 Erkek, 20 Kız
(Kontenjanın %15’i millilere aittir.)
2015 Yılındaki Kazananların Analizi
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
300 puan barajının olması ve Gazi Üniversitesinin ismi öğretmenlik bölümü başvurusunun her yıl az olmasına sebep oluyor. Bu sene başvuran milli olmayan aday sayısı 78’dir. Bunlarda kız olanların sayısı 21’dir. 30 Erkek 20 kız öğrenci alan bölüme başvuran adayların %77’si kazanmıştır.
Antrenörlük Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanları 270, OBP’leri 330’dur.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanları 260, OBP’leri 320’dir.
Üniversiteyi Kimler Düşünebilir?
Gazi Üniversitesinin barajının 300 puan olmasının dışında, az başvuru almasının bir diğer sebebi de okulun çok fazla önemsenmesidir. “Burası çok iyi okul, ismi var.” gerekçesiyle “Burada sınava başvuran adaylar gerçekten çok iyidir.” izlenimi okula başvuracak olan adaylarda korku oluşturup, vazgeçmelerine sebep oluyor. Aynı algı antrenörlük bölümünde de mevcuttur. Oysa ki sanılanın aksine Gazi Üniversitesine girmek o kadar da zor değildir. Ancak başvuran milli adayların sayısının fazla olması milli adaylar için bu sonucu değiştirmektedir. Milli adayların her yıl yüksek başvuru alması onların girmesini zorlaştırmaktadır. Diğer taraftan branş sınavlarında gözlem puanlarının olması her ne kadar üniversite kaliteli görünüyor olsa da “Acaba adam kayırma, torpil var mıdır?” sorusunu gündeme getiriyor. Bir üniversite ne kadar dürüst olduğunu iddia edip bunu kanıtlar nitelikte çalışsa da eğer ki inisiyatifle puan veriyorsa hak edene hakkınıda verse bile bu konuda sıkıntı çıkar.
Sınav hakkında kapsamlı bilgi almak için ve sınavdan önce sınavın olduğu şehirde sınava birebir çalışmak için iletişim: 541 476 78 92