Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.
SİİRT ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğinin Özeti
Sınav 2 aşamalı parkurdan oluşmaktadır. 1. aşama ön elemedir ve genel değerlendirmeye etkisi yoktur. Ön eleme aşamasında adaylar branş parkuruna girerler ve parkurun %50’si, sportif özgeçmişin %50’si değerlendirmeye alınır. Buna göre en iyi dereceyi yapan adaylar branş kontenjanları dahilinde 2. aşamaya kalırlar. 2. aşama ise koordinasyon parkurudur. Genel değerlendirmede koordinasyon parkurunun %40’ı, sportif özgeçmiş puanının %60’ı değerlendirmeye alınır. 2 yıl sportif özgeçmişi olmayan adayların özgeçmişi değerlendirmeye alınmaz. YGS baraj puanı 140’tır. YGS’de herhangi bir puan türünde 140 almak yeterlidir.
Ön elemeyi geçecek aday sayısı: (Görsel Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
Sınavın Açıklaması
1-BRANŞ PARKURU(Görsel Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
1.İstasyon: Aday bu ilk istasyonda 5 engelin hepsinin üzerinden çift ayakla sıçrar.(Hafif yan ve ayaklar bitişik parmak ucunda sıçramak avantaj sağlar.)
2.İstasyon: Aday yerde sabitlenmiş durumdaki futbol topu ile 4 slalom arasından top sürerek pas çizgisine gelir. Pas çizgisinin gerisinden ve destek ayağı çizgiye basmadan belirtilen sınırlanmış alana ayakla başarılı 3 pas yapmak zorundadır. Son pastan sonra atıştan geri gelen topu çizginin gerisinde tutar. Başarılmış atış; topun belirlenmiş olan hedefe vurup çizgiyi geçmesiyle yapılmış olur. 3 Başarılı atışında çizgiyi geçmesi gerekir. Aksi takdirde atış tekrar edilir. Atışların bitimi ile birlikte aday topunu belirtilen kasa içerisine bırakarak kasa içerisinde bulunan basketbol topunu alıp diğer istasyona başlar.
3.İstasyon: Aday futbol topunu kasaya bırakıp kasada bulunan basketbol topunu alarak biraz önce geçtiği futbol slalomundan bu sefer basketbol topu ile tek elle ve el topun üstünde olacak biçimde 4 slalom dikmesinin arasından geçer ve aynı şekilde slalomların arasından topu sürüp 8 çizerek geriye döner. Başarı ile tamamlanan istasyon sonunda aday topunu aldığı kasanın içerisine bırakır.
4.İstasyon: Aday kasada bulunan hentbol topunu elle alır ve çizgiye basmadan tek elle 3 başarılı atış yapar. Atıştan geri gelen topu çizginin gerisinde tutar. Başarılmış olan atışların ardından aday topunu kutuya koyar. Belirlenmiş alan içine çarpıp dönen ve atış çizgisini geçen atışlar başarılı atış olarak değerlendirilir.
5.İstasyon: Aday kasada bulunan voleybol topunu elle alır ve belirlenmiş alana 3 adet çift elle pas yapar. Atıştan geri gelen topu çizginin gerisinde tutar. Pasların bitimi ile birlikte aday topunu kasanın içerisine bırakarak diğer istasyona geçer. Belirlenmiş alan içine çarpıp dönen ve pas çizgisini geçen atışlar başarılı atış olarak değerlendirilir.
6.İstasyon: Aday son topu kasaya koyduktan sonra 10 m. ilerideki slalom dikmesine gider etrafından döner 10 m. geri gelir ve tekrar voleybol parkurunun yanındaki slalom dikmesinden dönerek son 10 m. yi bitiş çizgisini fotosellerin arasından geçecek şekilde sprint atarak parkuru tamamlar.
2-KOORDİNASYON PARKURU(Görsel Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
1.İstasyon: Bu istasyonda 45 derecelik açılarla çapraz dizilmiş 6 adet çemberin içine basarak koşar. Aday çemberlere ister tek ister çift ayakla basarak geçebilir. Tek ayakla Sağ-sol-sağ-sol… gibi.
2.İstasyon: Aday 5 adet çapraz slalom dikmesinin arasından koşarak geçer. (Slalomun hemen yanına uygun ayağı koyup vücudu kullanarak geçmek avataj sağlar.)
3.İstasyon: Aday kasada bulunan 4 adet sağlık topunu engelden atlayarak teker teker karşıda bulunan boş kasaya taşır.
4.İstasyon: Aday engel üzerinden sağa-sola 5 kere çift ayakla sıçrar.(Vücut bankın üzerinden kalçadan bacakları döndürerek hızlı bir şekilde yapmak avantaj sağlar. Parmak ucu kullanılmalıdır.)
5.İstasyon: Aday 95 cm. yüksekliğindeki denge aletinin önce üstünden atlayıp sonra altından geçer. Bu hareketi 2 kere tekrarlar ve koşarak fotoselden geçer. Aday denge aletinin üzerine basabilir. (Uzun ve kontrollü adımla denge aletini geçmek avantaj sağlar.)
Kontenjanlar(Görsel Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
2015 Yılındaki Kazananların Analizi
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 210, OBP puanı 340, sportif özgeçmişi 75 ve parkur derecesi 34.50’dir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 185, OBP puanı 360, sportif özgeçmişi 80 ve parkur derecesi 41.20’dir.
Spor Yöneticiliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 200, OBP puanı 335, sportif özgeçmişi 40 ve parkur derecesi 34.30’dir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 175, OBP puanı 350, sportif özgeçmişi 70 ve parkur derecesi 41.90’dır.
Spor Yöneticiliği Bölümü 2. Öğretim
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 185, OBP puanı 305, sportif özgeçmişi 30 ve parkur derecesi 35’tir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 185, OBP puanı 335, sportif özgeçmişi 30 ve parkur derecesi 40.80’dir.
Üniversiteyi Kimler Düşünebilir?
Sportif özgeçmiş çok ama çok önemlidir. Öğretmenlik bölümünde özgeçmişsiz kazanan erkek adayın YGS puanı 300’dür. Aynı şekilde diğer bölümleri özgeçmişsiz kazanmak için iyi bir parkur derecesi ve iyi bir YGS puanı gerekmektedir. Ancak yüksek özgeçmişe sahip adaylar parkurda düşük derece yapıp düşük YGS’le okula girebilirler. 155 puanla iyi bir özgeçmiş puanıyla öğretmenlik kazanan adaylar mevcuttur.