Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=tvB9ToXCZKI&feature=youtu.be
Ön Kayıt Tarihi : 22 Mayıs – 2 Haziran
Evrak Teslim Tarihi : 22 Mayıs – 7 Haziran
Sınav Tarihi : 14-23 Haziran
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğinin Özeti
İstanbul Üniversitesi bu yıl ilk defa Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümüne öğrenci alacaktır. Beden eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü ayrı, Antrenörlük ve Spor yöneticiliği bölümü ise ortak programda öğrenci alacaktır. Öğretmenlik bölümü içinde ortak program bölümleri içinde Özel Yetenek Sınavı 4 aşamadan oluşmaktadır. 1. aşama ön eleme değerlendirmesidir. Ön eleme değerlendirmesinde %50 sportif özgeçmiş ve %50 YGS puanı etkilidir. Ön elemeyi kontenjanın 10 katı kadar aday geçecektir. (Öğretmenlik bölümü 200 erkek, 200 Kadın – Ortak program bölümlerinde 400 Erkek, 400 Kadın) 2. aşama Atletik Uygulama Sınavlarıdır. Atletik Uygulama Sınavlarında adaylar 20m Mekik koşusu, 30m Sürat Koşusu Testi ve Yorgunluk İndeksi Testine göre değerlendirilir. Atletik Uygulama Sınav Puanı; 20m Mekik Koşusunun %40’ı, 30m Sürat Testinin %35’i ve Yorgunluk İndeksinin %25’ine göre hesaplanır. 3. Aşamada ise adaylar 2. kez elemeye tabi tutulurlar ve bu eleme sonucunda kontenjanın 3 katı kadar aday 4. aşamaya kalır. (Öğretmenlik bölümünde 80 Erkek, 80 Kadın – Ortak program bölümlerinde 120 Erkek, 120 Kadın ) 2. Elemede adaylar Ortak programda Atletik Uygulama Sınav Puanının%30’u YGS’nin %35’i ve Sportif Özgeçmişin %35’ine göre, Öğretmenlik bölümünde ise Atletik Uygulama Sınavının %40’ı, YGS’nin %30’u ve Sportif Özgeçmişin %30’una göre değerlendirmeye alınırlar. 4. ve son aşamaya kontenjanın 3 aday geçer ve son aşamada adaylar Sözlü Mülakat Testine girer.
Ortak Program Özel Yetenek Sınav Puanı Sözlü Mülakatın %20’si, Atletik Uygulama Sınavının %40’ı ve Sportif Özgeçmişin %40’ına göre hesaplanır. Öğretmenlik bölümü Özel Yetenek Sınav Puanı Sözlü Mülakatın %20’si, Atletik Uygulama Sınavının %45’ı ve Sportif Özgeçmişin %35’ine göre hesaplanır. Ortak program bölümlerinde YGS Baraj puanı Spor Lisesi ve Milli adaylar için 180, Engelli adaylar için 100 diğer adaylar için ise 250’dir. Öğretmenlik bölümünde YGS Baraj puanı Spor Lisesi ve Milli adaylar için 180, Engelli adaylar için 100 diğer adaylar için ise 260’tır. YGS’de ham puan olarak herhangi bir puan türünde bu puanları almış olan adaylar üniversiteye başvurularını yapabilir.
Sınavın Açıklaması
1-ÖN ELEME DEĞERLENDİRMESİ
Ön eleme değerlendirmesi sportif özgeçmiş puanı ve YGS puanı üzerinden hesaplanmaktadır. %50 sportif özgeçmiş ve %50 YGS baz alınmaktadır. YGS Puanının en yükseği değerlendirmeye alınır. Bu değerlendirme sonucu kontenjanın 10 katı kadar aday (Öğretmenlik bölümü 200 erkek, 200 Kadın – Ortak program bölümlerinde 400 Erkek, 400 Kadın) 2. aşamaya geçmeye hak kazanır. Kontenjanın 10 katından fazla aday sınava başvurmazsa böyle bir değerlendirme yapılmaz.
2-ATLETİK UYGULAMA SINAVLARI
a-20m Mekik Koşusu
Aday 20 metrelik alan içinde sinyal sesine uygun şekilde git gel koşusu yapar. Sinyalle birlikte koşuya başlayan aday bir sonraki sinyale kadar karşı taraftaki 2 metrelik alan içinde olmak zorundadır. Başlangıçta çok yavaş başlayan bu test mekik sayısı arttıkça hızlanır. Atletik Uygulama Sınav Puanı hesaplanırken %40 Etkilidir.
https://www.youtube.com/watch?v=kM5_PqV1PpQ
b-30m Sprint Testi ve Yorgunluk İndeksi Testi
Adaylar 30 metrelik parkuru toplamda 6 sefer ve aralarında 20 saniye dinlenme süreleri olacak şekilde koşarlar. Bu test sonucunda yorgunluk indeksi ve 30 metre sprint hızı saptanır.
30m Sprint Testi
Tekrarlayan sprint testindeki en kısa süre baz alınır. Atletik Uygulama Sınav Puanı hesaplanırken %35 Etkilidir.
Yorgunluk İndeksi
Yorgunluk indeksi oksijensiz dayanıklılığın (anaerobic) bir ölçüm şeklidir. Aşağıdaki formüle göre hesaplanır. Atletik Uygulama Sınav Puanı hesaplanırken %25 Etkilidir.
https://youtu.be/Qq36O3vFZTs
Uygulama sınavı değerlendirmesi 20m mekik testi %40, 30m sprint testi %35 ve yorgunluk indeksi %25 olarak hesaplanır.
3- 2. ELEME
2. Elemede adaylar Ortak programda Atletik Uygulama Sınav Puanının %30’u YGS’nin %35’i ve Sportif Özgeçmişin %35’ine göre, Öğretmenlik bölümünde ise Atletik Uygulama Sınavının %40’ı, YGS’nin %30’u ve Sportif Özgeçmişin %30’una göre değerlendirmeye alınırlar.
4-SÖZLÜ MÜLAKAT
Mülakat sınavı değerlendirmesi 100 puan üzerinden yapılmaktadır. Spor genel kültürü ve İstanbul Üniversitesinde olan branşlar üzerinden çeşitli sorular sorulup değerlendirme yapılır.
SPORTİF ÖZGEÇMİŞ
Kontenjanlar
İstanbul Üniversitesi diğer üniversitelerden farklı şekilde antrenörlük ve spor yöneticiliği bölümlerine ortak kontenjanla öğrenci almaktadır. Adaylar 1. ve 2. sınıftaki ders notlarına göre 3.. sınıftan önce gireceği bölümü seçerler. İstanbul Üniversitesi bünyesinde Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği bölümlerini bulundurmaktadır.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
20 Erkek, 20 kadın
Ortak Kontenjan (Antrenörlük ve Spor Yöneticiliği)
40 Erkek, 40 Kız, 8 Engelli, 4 Yabancı
2016 Yılında Kazananların Ortalama Puanları ve Kazanan En Düşük YGS
Antrenörlük ve Spor Yöneticiliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 310 ve OBP puanı 355’tir
En düşük YGS Puanıyla asilden kazanan erkek adayın YGS Puanı 224, OBP puanı 335 ve sportif özgeçmişi 24’tür.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 300 ve OBP puanı 375’tir.
En düşük YGS Puanıyla asilden kazanan erkek adayın YGS Puanı 249, OBP puanı 310 ve sportif özgeçmişi 19’dur.
Kimler Düşünebilir?
Ortak Program Bölümleri
İstanbul Üniversitesi 2 Elemesinde de YGS Puanı ve özgeçmiş etki etmektedir. YGS Puanı yüksek olmayan veya çok yüksek olmayıp özgeçmişi olmayan adaylar bu elemelerde takılmaktadır. İstanbul Üniversitesini düşünen adayların iyi bir YGS Puanına ve iyi bir özgeçmiş puanına ihtiyaçları vardır. Sportif özgeçmişi çok yüksek olan adaylar 225-250 YGS ile üniversiteyi kazanabilir.
Özgeçmişi olmayan 340 YGS’nin altındaki erkek adaylar, 285 YGS’nin altı bayan adaylar İstanbul Üniversitesini kazanamamıştır.
Öğretmenlik Bölümü
Öğretmenlik bölümünü düşünen erkek adayların 280 üzeri YGS ve çok iyi bir özgeçmiş puanı olmalı, kadın adayların ise 270 üzeri YGS ve iyi bir özgeçmiş puanları olmalıdır. Bu yıl ilk kez öğrenci alacak olması ve Türkiye’nin en aktif konumunda yer alması üniversiteye olan talebi ciddi miktarda arttıracak ve sadece avrupa yakasında BESYO’ya hazırlanan 2000’den fazla öğrencinin ilk hedefi olacaktır.