Güncel gelişmelerden haberdar olmak, canlı yayınlarımızda bizlere sorular sormak, videolarımızı takip etmek ve son dakika gelişmelerini bildirim olarak almak için sağ taraftan sosyal medya hesaplarımızı takip edip tamamen ücretsiz uygulamamızı indirebilirsiniz.
VİDEO EKLENECEK
Bartın Üniversitesi
Sınav İçeriğinin Özeti
Bartın Üniversitesi sınavını 2 aşamalı yapmaktadır. 1. aşama (Ön eleme) branş sınavıdır ve 100 üzerinden 50 puan aday 2. aşamaya geçmeye hak kazanır. 2. aşama ise koordinasyon parkuru testidir ve 100 puan üzerinden değerlendirilir. 1 aşama %80, 2. aşama ise %20 etkilidir. Baraj puanı 200’dür. Milli Sporcular ve spor lisesi çıkışlılar için 150’dir. YGS’de (TYT olacak yeni sistemde) herhangi bir puan türünden bu puanları almak yeterlidir.
Sınavın Açıklaması
1-BRANŞ
Branş sınavında aday Futbol, Basketbol, Hentbol, Voleybol, Atletizm, Güreş, Judo, Karate, Taekwondo, Cimnastik, Bocce, Badminton ve Halkoyunları branşlarından birini seçer ve sınava girer. Bu sınavdan 100 üzerinden 50 puan alan aday 2. aşamaya kalır. 1. aşama %80 etkilidir. A Milli sporcular branş sınavından tam puan (100 puan), B milli sporcular (85 puan), C Milli sporculara ise (75 puan) almış kabul edilirler ve kendi aralarında sıralamaya girerler. Puanını yükseltmek isteyen B ve C milli sporcular isterlerse ayrıca branş sınavına girebilirler. Bu durumda millilik kontenjanı dışında değerlendirilirler ve branş sınavında en son aldığı puan geçerli olacaktır.
2-KOORDİNASYON
Koordinasyon parkurudur ve %20 etkilidir. Koordinasyon parkurunu 46 saniyenin üzerinde tamamlayan erkek adaylar ve 52 saniyenin üzerinde tamamlayan bayan adaylar 1 puan olarak değerlendirmeye alınacaktır.
(Şekil Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
1.İstasyon: Takla istasyonunda aday öne takla atar. (Denge aletinin altından geçileceği için taklayı boş kasaların olduğu tarafa hafif çapraz atmak avantaj sağlar.)
2.İstasyon: Denge aletinden top taşıma istasyonunda aday denge tahtasının altından geçerek kasadaki topu alır sonra üzerinden geçerek topu boş kasaya bırakır. Bunu bir kere daha tekrarlayıp istasyonu tamamlar.
3.İstasyon: Bank üzerinde sıçrama istasyonunda aday çift ayakla bank üzerinde 10 kere sıçrar. (Vücut bankın üzerinde bacakları kalçadan çevirerek parmak uçlarında sıçramak avantaj sağlar.)
4. İstasyon: Koşu istasyonunda aday genişliği 80cm uzunluğu 5 metre olan kulvarlarda yukardaki resimde görüleceği istikamette toplamda 20 metre koşar. (Dönüşlerde kulvar dönüşüne yakın dönmek avantaj sağlar.)
5.İstasyon: Top değiştirme istasyonunda aday resimdeki numaralandırma şeklinde 1. kasadaki topu 2. kasaya, 2. kasadaki topu 3. kasaya ve 3. kasadaki topu 1. kasaya taşıyarak istasyonu geçer. (Mümkün olduğunca uzun adım atmak ve topu uzanarak koymak avantaj sağlar.)
6.İstasyon: Engel geçme istasyonunda aday engellerin sırasıyla üstünden-altından-üstünden-altından geçerek istasyonu geçer. (Engele biraz yan girmek avantaj sağlar.)
7. İstasyon: Paralelden geçiş istasyonunda aday paralelin arasından geçerek parkuru tamamlar. (Kollardan iyi güç alıp ayaklarla sıçrayarak engeli geçmek avantaj sağlar.)
Kimler Düşünebilir
Futbol, Voleybol, Hentbol branşlarında öz geçmiş az da olsa etkilidir. Bazı branşlarda gözleme dayalı sınav yapılmaktadır bu durum ise ister istemez öğrencilerin serzenişte bulunmalarına neden olmaktadır.