Parkur Heyecanı ve Hataları Nasıl Azalır, Neler Yapılmalıdır ?

 Yetenek Sınavlarında bir çok kişi sadece heyecanının kurbanı olmakta ve bir çok hak eden kişi sırf heyecanını kontrol edememesi sebebiyle kaybetmektedir. Bizde bu konu hakkında kendi tecrübelerimizi ve araştırmalarımızı siz sevgili öğrencilerimize aktarmak istedik.

Öncelikle sınavlarda ben heyecanlanmıyorum diyen kişi yalan söylüyordur. 4 yıl sınava giren bile kesinlikle rahat değildir. Tecrübelidir tabi ki ancak  çevresindeki herkesin 4 senedir kazanamamasıyla üzerinde oluşturduğu baskı çok fazladır. Heyecan güzeldir yaptığınız işi ne kadar önemsediğinizi gösterir ancak her şeyin fazlası zarardır. Heyecanınızı asla yenemezsiniz ancak o heyecan sırasında verdiğiniz tepkileri düzenleyebilirsiniz.  Vücut heyecanla beraber hiç anlaşılamayan tepkiler verebilir. Örneğin ; Bir istasyon hareketini atlayıp diğerine geçebilirsiniz veya topların yerlerini tersten değiştirebilirsiniz. Kuşkusuz ki bu tip hatalar heyecan kaynaklıdır. Heyecan sırasında vücut adrenalin salgılar ve bu adrenalin size enerji verir. [ Heyecanlanmak aslında iyi bir şey ] Adrenalin karaciğerdeki glikojeni glikoza dönüştürür ve böylelikle acil kullanılmak için enerji oluşur.

  Peki Bu Heyecanımızı nasıl olumlu kullanıp bizi etkilemeyecek düzeye indirgeyebiliriz ?

Heyecanı olumlu kullanabilmek için öncelikle sınava çok iyi çalışmış olmak gerekir. Eğer parkurun her istasyonunu ve sırasını tam anlamıyla öğrenmişsek ve gözümüz kapalı bile yapabilecek hale gelmişsek heyecanımızı olabildiğince olumlu halde kullanabiliriz demektir. Parkuru bu derecede bilmek hem kendimize güveni arttırır hem de her ne kadar bilinçsiz de yapsak hareketi kusursuz yapmamızı sağlar. Dolayısıyla öncelikle iyi bir çalışma gerekir. Diğer taraftan yetenek sınavına az zaman kaldığında yatmadan önce gözlerinizi kapatıp parkurun her istasyonunu kafanızda canlandırıp onları tek tek yaptığınızı hissetmek mental olarak sizi harika bir hale getirecektir. Bu gerçekten çok ama çok önemlidir.

Sınava 1-2 saat kala heyecanınız maksimuma çıkar. Bu süreçte şarkı dinlemek size çok iyi gelecektir. Genelde hareketli müzikler sizi motive eder. Sınava alınma anınızda içinizden şarkı söyleyerek ve kazanacağınızı düşünerek heyecanınızı hafifletip kendinize güveninizi arttırabilirsiniz. Sınav sırasında ilk istasyondan sonra heyecanınız yavaş yavaş azalacaktır. Sınava 5 dk kala başlayıp sınav sırasında da derin derin nefesler almanız sizin saçma hareketler yapmamanıza çok büyük katkı sağlayacaktır.
Hepinize başarılar

Bir yanıt yazın
You May Also Like

2022 Besyo’da ÖSYM Tercihiyle Alacak Üniversiteler

Üniversitelerin bazıları yetenek sınavı yapmadan ÖSYM Tercihiyle AYT-EA puanıyla öğrenci almaktadır. Öğretmenlik bölümüne AYT-EA ile öğrenci alan üniversiteler; Artvin Çoruh Üniversitesi Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Bartın Üniversitesi Bingöl Üniversitesi Kocaeli Üniversitesi Tunceli Üniversitesi Uşak Üniversitesi ‘dir. Diğer bölümlerde tercihle alan üniversiteleri yazımızda bulabilirsiniz
Görüntüle

KÜ Spor Bilimleri Fakültesi kuruldu

 Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun kapatılıp yerine Spor Bilimleri Fakültesi’nin kurulduğunu bildirdi. Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, üniversiteye bağlı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun 28…
Görüntüle