Besyo’da Hangi Bölümü Neye Göre Seçmeliyiz?

 Besyo da çok sayıda bölüm mevcut ve her bölümün farklı amaçları vardır. Bu amaçlar sizin yapmak istediğiniz, yaparken zevk alacağınız mesleklere ve yeteneklerinize uygunsa, seçimlerinizi de bu doğrultuda yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere her bölümün kısaca mesleki bilgilerini ve gerekliliklerini size aktaracağız

Besyo da çok sayıda bölüm mevcut ve her bölümün farklı amaçları vardır. Bu amaçlar sizin yapmak istediğiniz, yaparken zevk alacağınız mesleklere ve yeteneklerinize uygunsa, seçimlerinizi de bu doğrultuda yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere her bölümün kısaca mesleki bilgilerini ve gerekliliklerini size aktaracağız.
Öncelikle Besyo’da hangi bölümler olduğunu sizlere aktaralım.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon, Engelli Egzersiz Spor ve Spor Eğitimi ve Egzersiz ve spor bilimleri bölümleri mevcuttur.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü: 
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünün temel amacı MEB ve Özel kurumlara Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni yetiştirmektir. Ancak, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği MEB atamalarındaki düşüş bölüme karşı olumsuz bir hava getirmiştir.
2022 Yılı Atama Sayısı: 351+288
2021 Yılı Atama Sayısı: 540
2020 Yılı Atama Sayısı: 711+810
2019 Yılı Atama Sayısı: 845+781
2018 Yılı Atama Sayısı: 673

Öğretmenlik Bölümü baraj puanı tüm üniversitelerde (özel ve devlet) Y-TYT’de 800.000 sıralama şartıdır. Öğretmenlik bölümünü düşünen öğrencilerin, sportif ve tüm branşlara yatkın olması gerekmektedir. Güçlü bir hitabet ve diksiyona sahip olmaları gerekmektedir. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği sabit gelir ve risk almadan düzenli bir yaşam isteyenler için bol tatilli eğlenceli bir meslektir.

Spor Yöneticiliği Bölümü:
Spor Yöneticiliği bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür. Spor Yöneticiliği bölümünün temel amacı akademik eğitimini almış, kamuda ve özel sektörde spor faaliyetlerini yönetenlerin yetiştirilmesidir. Spor Yöneticiliği bölümü mezunları, kurumsal spor salonlarında, profesyonel spor kulüplerinde yönetici olarak, gençlik spora bağlı başkanlıklarında yönetici olarak, ilgili eğitimlerini tamamlayıp akademisyen olarak, pedagojik eğitimini alıp Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak, federasyonlarda uzman olarak çalışabilmektedirler. Spor yöneticiliği düşünen öğrencilerin liderlik özelliklerine sahip olmaları gerekmektedir.

Rekreasyon Bölümü:
Rekreasyon bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür.  Rekreasyon bölümü, ülkemizde gelişen ve daha da gelişecek bir bölümdür. Rekreasyon biliminin akademik ve sosyal hayattaki öneminin kabul görmesi ve ülkemizde bu alandaki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlamak, fiziksel aktiviteye katılım yoluyla bireylerin fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimine katkıda bulunacak fiziksel aktivite içerikli rekreasyon hizmetleri oluşturup yönetmek ve bu hizmetlerin bireylere aktarılmasında gerekli donanıma sahip fiziksel aktivite uzmanları ve rekreasyon liderleri yetiştirmek rekreasyon bölümünün temel amaçlarıdır. Bölümden mezun olan öğrenciler “Rekreasyon Uzmanı” unvanını alır. Rekreasyon bölümü mezunları, kara ve su sporlarında aktivite liderliği,  genel rekreatif aktivite liderliği, sağlık turizmindeki rekreatif faaliyet liderliği, pedagojik eğitimini tamamlayanlar Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, ilgili eğitimini tamamlayıp akademisyenlik, yaz kış turizminde rekreatif faaliyet liderliği yapabilirler. Rekreasyon bölümü okuyacak öğrencilerin dil bilmeleri (Rusça, İngilizce, Arapça, Almanca) diğer mezunlar arasında seçilmelerini kolaylaştırdığı gibi bizce bölümün gizli zorunluluklarındandır. Rekreasyon bölümü mezunlarının yönetim ve organizasyon yönünün güçlü ve dil öğrenmeye yatkın olmaları gerekmektedir.

Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü:
Bu bölümün temel amacı anatomik olarak farklılık gösteren engelli bireylerin spor eğitimini profesyonel ve doğru olarak almalarını sağlamaktır. Ülkemizde istihdam olarak önü en açık ve en az bulunan Besyo bölümlerindendir.  Engelli Egzersiz Spor Eğitimi bölümü mezunları, farklı engel düzeyine sahip kişilerin sağlıklı yaşam uzmanı olarak, uzmanlık branşı olarak seçtikleri branşta 2. kademe belge aldıkları için seçtikleri branşın federasyonlarına bağlı kulüplerde veya gençlik spora bağlı kurumlarda antrenör olarak, ilgili eğitimlerini alıp akademisyen olarak, pedagojik eğitimlerini alıp Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak, Rehabilitasyon merkezlerinde engelli bireylerin Beden Eğitimi ve Spor Eğitmeni olarak çalışabilirler.

Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü:
Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümlerinde özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür. Bölümün amacı bireylerin farklılıklarını göze alarak farklılıklarına göre program yapmak ve sağlıklı yaşam, fiziksel uygunluk, performans ve kondisyon özelliklerini geliştirmeye yönelik ölçme, değerlendirme ve analiz yapabilen, etik kurallar çerçevesinde her yaştaki bireyin sağlığını ve güvenliğini korumayı ilke edinmiş, sorgulayan ve bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümünden mezun olanlar “Egzersiz ve Spor Uzmanı” unvanını alırlar. Bölümden mezun öğrenciler, ilgili eğitimlerini alıp üniversitelerde akademisyen olarak, pedagojik eğitimlerini alıp Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak, üniversitelerin sağlık kültür spor daire başkanlıklarında sözleşmeli olarak, kamu kurum kuruluşlarında antrenör olarak, profesyonel ve amatör kulüplerde kuvvet ve kondisyon koçu olarak, askeri ve polis okullarında eğitmen olarak, Fitness ve wellness alanlarında egzersiz uzmanı olarak, Sporda performans analisti olarak çalışabilmektedirler.

Antrenörlük Eğitimi Bölümü:
Antrenörlük bölümüne özel yetenek sınavına girmek için gereken minimum puan TYT’de ham puan olarak 100’dür. Antrenörlük bölümünden mezun olan öğrenciler seçmiş oldukları branşlara göre 3. kademe ve düzeyinde belge ile uzman antrenör olarak mezun olurlar. Antrenörlük bölümü mezunları gençlik spora bağlı kurum ve kuruluşlarda antrenör olarak, özel sektörde profesyonel veya amatör düzeyde antrenör olarak, ilgili eğitimlerini tamamlayıp üniversitelerde akademisyen olarak, yerel yönetimlerde spor uzmanı olarak çalışabilirler. Ayrıca Formasyon eğitimlerini alıp MEB’te ve özel kurum kuruluşlarda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak çalışabilirler. Antrenörlük bölümünü düşünen öğrencilerin bir branşta gerçekten başarılı olmaları ve kendilerini güzel şekilde ifade edip, güçlü bir hitabete sahip olmaları gerekmektedir.

Bir yanıt yazın
You May Also Like

Hem Tercih Yapıp Hem De Besyo Sınavlarına Girilebilir mi?

Besyo’da her üniversite kendi sınav sistem ve tarihini kendisi belirlediği için 3 aylık süreçte 73 adet sınav yapılmakta öğrenci istediği kadar sınava girebilmektedir. Öğrenci aynı zamanda ÖSYM Tercihi de yapabilir. Önceden Besyo kazandığında kaydını silip, Tercihle kazandığı okula kayıt yapabilir. Sonradan Besyo kazandığında ise tercihle kazandığı okuldan kaydını alıp Besyo’ya kaydolabilir. Aynı yıl içerisinde kazandığı kaç okul olursa olsun kaydını silip istediğine kaydolabilir.
Görüntüle