Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.
AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğinin Özeti
İbrahim Çeçen Üniversitesi sınavını 2 aşamalı yapmaktadır. 2 aşamada da beceri koordinasyon parkuru olup 1. aşama ön elemedir. Okulun kontenjanının 3 katı kadar aday 2. aşamaya geçmeye hak kazanacaktır. (Milli Sporcularda Erkeklerde ve kızlarda ilk 45’er, diğer adaylarda ise Erkeklerde ilk 255, kızlarda ilk 135)
Her 2 aşamanında koordinasyon parkurları birbirinden farklıdır. 1. aşamada (ön eleme) yalnızca parkur derecesi değerlendirmeye alınacak ve 1. aşama parkurunda yapılan en kötü dereceye 1 puan ve en iyi dereceye 100 puan verilecektir. Sıralama belirlendikten sonra yukarıdaki kontenjan kadar öğrenci 2. aşamaya katılma hakkı kazanacaktır. 2. Aşamada da en iyi dereceye 100 en kötü dereceye 0 puan verilecektir. Özel yetenek sınavında toplam 200 puan üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır. YGS baraj puanı 200’dür. Başvuru için herhangi bir puan türünde 200 YGS almak yeterlidir. Spor lisesi mezunu ve milli sporcular için baraj 140’tır.
Sınavın Açıklaması
(Şekil Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
Set-1: Barfiks yürüme merdiveni istasyonunda aday merdivende bulunan ve aralarında 40cm olan 7 adet barın ilk ve son barına tutuma zorunluluğunda istasyonu tamamlar. (1. sonra 4. ve 7. bara tutunarak hızlıca geçmek avantaj sağlar)
Set-2: Çapraz slalom istasyonunda aday hızlıca slalomları geçer. (Slalomu geçerken aday slalomun hemen yanına uygun adımını basıp kollarını ve vücudunu doğru şekilde kullanarak geçmelidir.)
Set-3: Sağlık topu taşıma istasyonunda aday banktaki topları diğer banka taşır. (Uzun adım atarak ve topları uzanarak koymak avantaj sağlar)
Set-4: Asimetrik bardan geçiş istasyonunda aday barın arasından geçer. (Kol kuvvetine dayalı bir istasyon olsada yerden doğru şekilde sıçrama çok önemlidir ve avantaj sağlar)
Set-5: Sıçrama tahtası istasyonunda aday erkekler: 12 bayanlar: 8 kez sıçrama yaparlar. (Sıçrama esnasında vücut tahtanın tam üzerinde olursa ve kalçadan ayakları çevirerek atlanırsa yerle temas parmak ucunda gerçekleşirse aday avantaj sağlar.)
Set-6: Engel geçişi istasyonunda aday sırasıyla ilk engelin altından-üstünden-altından-üstünden atlar. (Engel geçişi istasyonuna yan girmek ve bir ayağın uygun açıklıkta önde olması avantaj sağlar)
Set-7: Mekik koşusu istasyonunda aday 25 metre gidiş 25 metre dönüş olmak üzere 50 metre koşar ve parkuru bitirir.
(Şekil Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
Set-1: Minderde öne düz takla istasyonunda aday 2 adet öne düz takla atar.
Set-2: Engeller üzerinde sıçrama istasyonunda aday çift ayakla 4 adet engel üzerinden sıçrar. (Vücut biraz yan olursa ve parmak uçları kullanılırsa avantaj sağlanır.)
Set-3: Futbol topuyla slalom istasyonunda aday başlangıç çizgisinin önünden slaloma başlar. 6 adet dikmeyi top sürerek geçen aday minyatür kaleye şut atar gol olursa sonraki istasyona geçer olmazsa kasadaki diğer toplarla dener diğer toplarla da gol olmazsa sonraki istasyona geçer. (Ayak içiyle topa vurmadan topu iterek top sürmek, iki ayağı kullanmak ve kaleye atılan şutu ayak içi atmak avantaj sağlar.)
Set-4: Basketbol topu engel üzerinden aşırma ve turnike istasyonunda aday filenin üzerinden basketbol topunu aşırıp altından geçer bu hareketi 3 kez tekrarladıktan sonra aday turnike atmaya gider. Turnikenin sayı olmaması durumunda diğer topla tekrar turnike atar bu atış başarılı olmasa da sonraki istasyona geçer. (File üzerinden aşırma bölümünde elleri topla mümkün olduğunca yukarda buluşturup hafif elleri dirseklerden yaylayıp dengeli atmak avantaj sağlar. Turnike atışını panyaya çarptırıp daha garanti şekilde atmak turnikenin isabet şansını arttırır.)
Set-5: Sağlık topu sürme istasyonunda aday işaretli yerlerden sağlık topunu sürer ve bitişte kasaya koyar. (Kambur durup 2 elin parmak uçlarını kullanarak sürmek avantaj sağlar)
Set-6: Renkli labutlar istasyonunda aday farklı renklerde bulunan 8 labutu kendi rengindeki deliğe sokar.
Set-7: Mekik koşusu istasyonunda aday 20 metre gidiş 20 metre dönüş olmak üzere 40 metre koşar ve parkuru tamamlar.
Kontenjanlar
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
35 Erkek + 5 Milli Erkek, 15 Kız + 5 Milli Kız
Antrenörlük Eğitimi Bölümü
25 Erkek + 5 Milli Erkek, 15 Kız + 5 Milli Kız
Antrenörlük Eğitimi 2. Öğretim
25 Erkek + 5 Milli Erkek, 15 Kız + 5 Milli Kız
2015 Yılındaki Kazananların Analizi
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 240, OBP puanı 350, 1. parkur derecesi 48 ve 2. parkur derecesi 56’dır.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 225, OBP puan 360, 1. parkur derecesi 58 ve 2. parkur derecesi 67’dir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 220, OBP puanı 330, 1. parkur derecesi 50 ve 2. parkur derecesi 57’dır.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 210, OBP puan 350, 1. parkur derecesi 61 ve 2. parkur derecesi 72’dir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü (2. Öğretim)
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 215, OBP puanı 330, 1. parkur derecesi 51 ve 2. parkur derecesi 57’dır.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 200, OBP puan 335, 1. parkur derecesi 62 ve 2. parkur derecesi 73’dir.
Üniversiteyi Kimler Düşünebilir?
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin ön elemesi olduğu için YGS’si düşük olan ve koordinasyonu iyi olan adaylar Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ni düşünebilir. Sportif Özgeçmiş puanının olmaması yüksek bir YGS’ye ihtiyaç olmaması Ağrı’yı diğer üniversitelerden farklı bir konuma taşımaktadır. Sınav değerlendirme sistemi 100 puan 1. koordinasyon sınavı ve 100 puan 2. koordinasyon sınavı şeklindedir. Buda parkurların önemini bir kat daha arttırmaktadır. Kazanan adaylara baktığımızda; YGS puanında 40 puan geride, OBP’leri hemen hemen aynı olan birisi 1 saniyelik üstün parkur derecesiyle YGS’si 40 puan üstünde olan öğrenciyi geçmiş olarak görmekteyiz. Buda parkurun önemini gösteren canlı bir örnektir.