Antrenörlük bölümü; Besyodaki, yenilenen adıyla Spor Bilimleri Fakültelerindeki en çok tercih edilen bölümlerden bir tanesidir. 2023 İtibariyle Antrenörlük bölümü özel yetenek sınavlarına katılabilmeniz için TYT’de minimum 100 ve üzeri ham puan almak gerekmektedir. Ancak üniversiteler kendi baraj puanlarını, sınav içeriklerini, sınav tarihlerini v.s. kendileri belirlemektedir. Bu noktada üniversiteden üniversiteye baraj puanları değişmektedir. Bazı üniversitelerde baraj 100 iken bazılarında 150 bazılarında 220 olabilmektedir.
Antrenörlük bölümlerinde sanılanın aksine Lisanslı sporcu olma şartı çoğu üniversitede bulunmamaktadır. 2022 Yılında Antrenörlük bölümü olan 70 üniversitenin 38 tanesinde herhangi bir lisans şartı veya sportif özgeçmiş ek puanı bulunmamaktaydı. 2023 yılında da sayı hemen hemen bu civarda olacaktır.
Antrenörlük Bölümü kimlere uygundur?
Antrenörlük bölümünde öğrenciler 3. sınıfta uzmanlık alacağı branşı seçerler ve 4 dönem branşın uygulama teorik derslerini alıp staj eğitimlerini tamamlarlar. Mezun olduklarında 3. kademe ve düzeyinde belge ile mezun olurlar. Antrenörlük bölümünde uzmanlık alacağınız branşta teknik, teorik ve uygulama noktasında eksiksiz bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Üniversiteye giriş esnasında ise uygulama konusunda bilgi sahibi olmanız yeterlidir. Teknik ve teorik kısmını üniversitede göreceğiniz derslerde öğrenip, pekiştirebilirsiniz.
Unutulmaması gereken en önemli nokta, çok iyi sporcu olan birisi çok iyi antrenör olamayabilir. Öğretmekle uygulamak çok farklı olaylardır. Ancak, yadsınamaz bir gerçekte takla atamayan bir antrenörün takla atmayı öğretemeyeceğidir. Bunun yanı sıra öğrencileriniz sizlerden özellikle genç yaşlarınızda öğrettiğiniz hareketleri uygulamanızı, uygulayarak öğretmenizi beklemektedir. Bu beklentileri karşılayamayan antrenörün, öğrencileri üzerinde hakimiyet, güven oluşturması beklenemez.
Antrenörlük Bölünü mezunları ne iş yapar ne kadar kazanır?
Antrenörlük mezunları gençlik spora bağlı kurum ve kuruluşlarda antrenör, özel sektörde profesyonel veya amatör düzeyde antrenör, ilgili eğitimlerini tamamlayıp üniversitelerde akademisyen, yerel yönetimlerde spor uzmanı olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca Pedagojik Formasyonları veya ilgili pedagojik derslerini seçmeli olarak alıp MEB’te ve özel kurumlarda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak çalışabilirler.
Antrenörlük bölümü mezunların kazançları branşlarına ve iş çerçevelerine göre değişiklik gösterse de, 2023 mayıs itibariyle 12.000₺-300.000₺+ arası aylık kazanç sağlamaktadırlar.