Astım Nedir? Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nedir? Astımlılar Spor Yapabilir mi?

Astım Nedir?
Astım allerjik olmayan veya allerjik nedenlerle oluşabilen bir solunum yolu hastalığıdır.
Nedenleri Nelerdir?
Ülkemizde yapılan araştırmaya göre bu hastalığın en büyük nedeni ev tozu akarlarıdır (ev tozu böcekleri). Akarlar daha çok yünlü olmak üzere giyeceklerin içinde barınmaktadır ve insanların deri döküntülerinden beslenmektedir. Akarlar her zaman olabileceğinden hastanın şikayeti yıl boyu devam etmektedir.
Diğer büyük nedeni ise polenlerdir. Bu tip hastalar genellikle ilkbahar ve yazın hasta olurlar kışın herhangi bir şikayetleri olmaz.
Ayrıca köpek, kedi tüyü ve bazı mantarlarda sebep olabilir.
Küçük çocuklarda süt allerjisine bağlı çeşitli şikayetlerde astımın ilk belirtisi olabilir.
Tedavisi Nedir?
Öncelikli olarak hastanın teorik olarak ne yapacağını bilmesi gerekmektedir. Hastanın hangi ilacını ne şekilde kullanacağını, ne zaman kullanacağını bilmesi gerekir. Bunları bilmeyen hastanın tedavisinin başarıya ulaşması beklenemez.
Tedavinin ilk aşaması öncelikle allerjenlerden kaçınmaktır. İkinci aşaması ise: 2 çeşit ilaç vardır. 1.si nefes darlığını önleyici ilaçlar 2.si hastalığı tedavi eden ilaçlardır. Bu ilaçları kullanmadan önce hastalığın seviyesi tespit edilmedi ilaçlar ona göre kullanılmalıdır.
Astımlılar Spor Yapabilir mi?
Egzersize bağlı astım akciğerdeki hava yollarında sıvı kaybı ve ısı değişimi sonucu sıkışmaya neden olarak ortaya çıkan bir durumdur. Egzersizden 2-10 dakika arasında gelişen, 10-15 dakika içinde maksimuma ulaşan ve 30-45 dakika içinde kendiliğinden düzelen bir durumdur. Bu süreçte hasta nefes darlığı, öksürük ve hırıltı gibi şikayetler yaşar.
Kontrol altında tutulduktan sonra spor yapmak astımın ilerlemesini durdurur. Bu sebeple hastaların hastalığını kontrol altında tutup normal fiziksel aktivitelerini gerçekleştirmesi gerekir.
Profesyonel düzeydeki sporcuların dikkat etmesi gereken en büyük özellik bazı astım ilaçlarının bazı organizasyonlarda yasaklanmış olmasıdır. Kısa etkili salbutomol, tebutalinin inhaler formları serbestken, ağızdan kullanılan formları ve uzun etkili olan B2 agonistlerin kullanılması yasaktır.
Hastalara önerilen spor yüzmedir. Uzun mesafe koşuları, bisiklet, basketbol, futbol gibi sporlar ise önerilmez.

Bir yanıt yazın
You May Also Like