ÇAĞDAŞ SPOR VE BESYO SINAVLARI

Spor Bilimlerinde eğitimini sürdürmek isteyen bir kişinin mevcut yöntemlerle (puan, özel yetenek, özgeçmiş vs.) ülkemizde sporun gelişimi ve global dünyada evrensel spor anlayışına uygun bir birey olmasını beklememiz çok zordur. Bir çok üniversite SBTYO ve BESYO’lara öğrenci alırken sınavlar ve çeşitli eleme testleriyle öğrencileri stresli bir yarış ve rekabet ortamıyla baş başa bırakıyor. Peki BESYO sınavları nasıl olmalı? BESYO sınavlarının nasıl olması gerektiği aşağıdaki sorulara verilecek cevapta gizlidir:


Puanla kazanılan BESYO’da girdiğimiz sınavdaki bilgilerin çağdaş spor bilimleri anlayışı ile uygunluğu ne düzeydedir? 

Özel yetenek sınavı kişinin özel yeteneğini tespit ediyor mu ya da özel yetenek sınavları niçin genel olarak herkese aynı uygulanıyor? 

Mevcut sistemde özel yeteneği olduğu iddaa edilerek BESYO’yu kazanan öğrencinin spor bilimlerine katkısı nasıl olacaktır?

Spor özgeçmişi olan bir birey, iyi bir Beden Eğitimi Öğretmeni, Antrenör, Spor Yöneticisi ya da Rekreasyon Uzmanı olacağına dair ispatlanmış bir tez var mıdır? 

Bu sorulara verilecek en uygun cevabın şu şekilde olacağını düşünüyorum: “Mevcut tarama sistemiyle BESYO ve SBTYO’lara alınan öğrencilerin durumu Türkiye Cumhuriyeti’nin ihtiyaç duyduğu spor elemanları ile uyuşmayacaktır. Bununla birlikte bir çok neden arayabiliriz. En başında da aradığımız özel yetenek tespiti için Spor Bilimlerinde yer alan bölümlerin yeterli düzeyde branşlaşmanın olmadığını görüyoruz. Ülkemizdeki üniversitelerde 4 temel bölüm var. (Beden Eğt. Öğrt., Antrenörlük, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon) Bu yapılanma çağdaş spor bilimleri için yeterli değildir. Bununla birlikte  gerekli işlemlerin ve yatırımların yapılması  ve Spor Bilimlerinde daha fazla branşların olması sağlanmalıdır. 

Süreç içinde üniversitelerde Spor Bilimleri Fakülteleri (SBF) kurulacak, gerek yatırım olarak gerekse idari olarak yapısal ve teknik değişimlere uğrayacak olan SBF’de yeni bölümler, çağdaş eğitim yapısına uygun tesisler kurulacak. Bunların da süreç içerisinde Spor Bilimleri giriş sınavlarına yansıması ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu spor elemanlarına uygun öğrenci seçimi yapılması beklenmektedir. 

                                                                                  ‘Burak ÖZTÜRK – Spor Yöneticisi’

 
Kısaltmalar: BESYO (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu)
                          SBTYO (Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu)
                          SBF (Spor Bilimleri Fakültesi)
Bir yanıt yazın
You May Also Like