Finlandiya’da dersler komple kalkacak ve onun yerine konu bazlı eğitim verilecek. Yani biyoloji fizik kimya matematik gibi dersler bir program halinde öğrencilerin önüne koyulmayacak. Örneğin 21 kasım günü Avustralya’dan bahsedeceğiz diyecekler. Coğrafi keşfinden başlayıp coğrafi özelliklerinden bahsedecekler. Faunasına, bitki örtüsüne, yerli halkına tarihine geçecekler.
Finlandiya, eğitim sisteminde herkese örnek olacak yeni bir model daha oluşturdu. 1970’lerden beri gerçekleştirdiği eğitim reformları sayesinde Uluslararası değerlendirme testlerinde Finlandiya’lı öğrenciler yaşıtlarına göre çok daha yüksek puanlar alıyorlar. Ancak, Finlandiya’nın fenomen temelli yeni sistemi çok daha işlevsel gözüküyor.
Ülke, 2016 Ulusal Eğitim Planı Çerçevesinde yeni uygulamaya koyduğu sistemi ve bu sistemin çocuklara olan etkisini sorguluyor. Bunun sonucunda Finlandiya multidisipliner yaklaşım ve fenomen temelli eğitimi hayata geçirme kararı aldı.
Fenomen temelli eğitim problem çözme temelli eğitim olarak tanımlanabilir. Bu sistem öğrencilere farklı bakış açılarında probleme yaklaşmayı bilimsel yöntemlerle problemi çözmeyi öğretir. Öğrencilerin belgelere dayanan gerçekliklerle bilimsel tahlillerle bir sorunu kendi araştırmalarıyla keşfetmesi şüphesiz bunu öğrencinin öğrenmesini sağlar ve sorunu oluşturan temel etkenleri de çözümleyip 4 koldan o bilginin temelini öğretir. Sadece kalem ve kağıt kullanarak problem çözmek felsefeye dayanır. Ancak bu şekildeki sistem öğrencinin pratik olmasını ve problem çözebilen bir birey olmasını sağlar.
Olgusal temelli öğretimle ilgili en temel gerçeklikten birisi, öğrencinin ilgisini çeken sorunlar olması ve sorunlar hakkında sorular sorarak öğrenme sürecini kalıcılık boyutuna taşımasıdır. Öğrenme teori ve bunları okumanın aksine doğal ve derinlere inmekle gerçekleşir. Kısacası yeni sistemiyle Finlandiya ders müfredatı yerine yaşayarak öğretecektir.