Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.
RİZE RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğini Özeti
Sınav 2 aşamadan oluşmaktadır. 1. aşama özgeçmiş değerlendirmesi 2. aşama ise koordinasyon parkurudur. Koordinasyon parkuru %90, sportif özgeçmiş puanı ise %10 etkilidir. Baraj puanı spor lisesi çıkışlılar için ve milli sporcular için 140, diğerleri için 180’dir. YGS’de herhangi bir puan türünde bu puanları almak yeterlidir.
Sınavın Açıklaması (Görsel Üniversitenin Kılavuzundan Alıntıdır.)
1-KOORDİNASYON PARKURU
1. Aday fotosel cihazından 1,43 m geride yere çizilmiş başlangıç çizgisine ayağı temas edecek şekilde yerleşir. Hazır komutundan sonra kendi istediği anda çıkış yaparak elektronik fotosel ile zamanı başlatır.
2. Aday ikinci istasyonda fotosel cihazından 2,67 m uzakta 5,00 m uzunluğundaki denge aleti üzerinden ilk olarak geçiş yapar. Adaylar Denge Aleti üzerindeki başlangıç ve bitişi temsil eden siyah bantla işaretlenmiş alana ayak ile temas etmek zorundadırlar. Adaylar denge aleti üzerinden başlangıç ve bitiş noktası arasında düşerlerse tekrar denge aletinin başına dönerek geçiş yapmalıdırlar. 3. Aday üçüncü istasyonda denge aletinin bitiminden 4,00 m uzaklıktaki araları 0,80 m olarak yerleştirilmiş sabit hunilerin arasından sağ tarafında konuşlanmış olan futbol topunu alarak ayakla slalom yapar, slalom bitişinin 1,90 m uzağında yerde belirlenmiş karenin içinden iç içe yerleştirilmiş 9,15 m mesafedeki, ölçüleri (yükseklik:0,70 m, genişlik: 1,15 m.) olan minyatür futbol kalesi ve (yerden yükseklik: 0,75m genişlik 3,00 m) olan hentbol kalesinin üst iç kısmına isabetli bir atış yapar. Aday tekrar yerdeki işaretlenmiş karenin 1,50 m uzağında sağ tarafına yerleştirilmiş kasanın içinden ikinci futbol topunu alarak yerde belirlenmiş alan içinden ikinci bir isabetli atış yaparak bir sonraki istasyona geçer. Aday ilk atışında minyatür kaleye isabetli atış yapmışsa ikinci atışını minyatür kalenin üstündeki belirlenmiş yarım kaleye yapacaktır. Aday ilk atışını minyatür kaleye ya da üst kaleye yapabilir. Atışlar başarısız olursa iki başarılı atış yapılana kadar sağ taraftaki kasada bulunan 6 (altı) adet top kullanılarak istasyon sonlandırılacaktır. Yerde belirlenen kare alanından isabetli atışlar yapılmadan ya da kasadaki toplar bitmeden aday bir sonraki istasyona geçemeyecektir.
4. Aday dördüncü istasyonda Futbol topu ile kaleye şut yerinin 5,80 m uzağındaki birinci kasada bulunan 2 ve 4 kg’lık sağlık toplarını 2,57 m uzaklıktaki kasadaki sağlık topları ile yer değiştirerek bir sonraki istasyona geçebilecektir. Geçiş esnasında kasadan dışarı çıkan veya hatalı değiştirilen toplar yerlerine konulmadıkça bir sonraki istasyona geçişler kabul edilmeyecektir.
5. Aday beşinci istasyonda, bir önceki istasyondan 4,20 m uzaklıktaki top sepetinden (kasasından) basketbol topunu alır, basketbol topu ile aralarındaki mesafe 1,00 m olan 5 slalom çubuğu arasından slalom yaparak ve sonrasında işaretli alan içerisine girerek adayın tercihine göre ister turnike atışı isterse diğer atış çeşitlerinden birini kullanarak isabetli bir atış yapar. Slalom geçişleri sırasında adaylar her bir slalom arasından geçmek zorunda ve basketbol topunu her slalom arasına bir kez vurmak zorundadır( 5 slalom çubuğu arasına 4 kez top vurulmalıdır). Fazla vuruşlar adayın tercihine kalmıştır. Aday herhangi bir sebeple slalom çubuklarından birini devirir ya da slalom atlarsa tekrar slalom çubukları başlangıç noktasına giderek istasyonu tekrar yaparakdevam eder. Slalom geçişi yapılıp işaretli halan içine geçildikten sonra yapılan atışta isabet şartı vardır. Atış sonunda isabet olmazsa aday slalom çubuklarından 4,00 m uzaklıktaki yedek top sepetinden başka bir basketbol topu alarak tekrar belirlenmiş alana girerek atışı tekrarlar ve sonrasında isabet ettirmeye çalışır. Atışlar isabet oluncaya kadar devam eder. Eğer isabet olmazsa sepetteki toplar bitene kadar atışlara devam edilir ve toplar bittikten sonra diğer istasyona geçilir. Aday her isabetsiz atıştan sonra, yedek top sepetinden aldığı topla işaretli alan çizgisinden geçiş yapmak ve yapacağı atışı bu çizgiyi geçtikten sonra yapmak zorundadır, aksi halde atış geçersiz sayılır. Basketbol yedek sepeti içerisinde 6 adet top bulunmaktadır.
6. Aday altıncı istasyonda bir önceki basketbol istasyonunda bulunan pota altından 8,20 m uzaklığa yerleştirilmiş top sepetinden voleybol topunu alarak belirtilen çizgiyi geçmeden duvarda işaretlenmiş alana bayan ve erkek adaylar 1,65 m uzaklıktan 3 isabetli parmak pas ve 3 isabetli manşet pas yaparak topu tekrar sepete koyar. Aday yapacağı pas sırasında tercih hakkına sahiptir. İlk yapmak istediği pas çeşidi adayın isteğine göre olacaktır. Aday hangi pas tekniğini uygulamak istiyorsa sonraki 2 atışta o teknikte olmalı, 3 isabetli pastan sonra diğer pas tekniğine geçmelidir. (Örnek: aday parmak pas ile başlamışsa diğer 2 atış parmak pas, sonraki 3 atış manşet pas olmalıdır. Aday ilk iki atışını parmak pas yaptıktan sonra diğer 1 atışını manşet pas yaparsa atışlar geçersiz sayılır, aday tekrar parmak pas yapıncaya kadar görevli tarafından yaptığı atışlar sayılmaz. Aday tekrar parmak pas yapmaya başlarsa yapmış olduğu ilk iki parmak pas üzerine 3 şeklinde anons yapılarak devam edilir). Görevli tarafından adayın yapmış olduğu atışlar 1,2,3 ve 1,2,3 şeklinde anons edilerek duyurulur ve adayın kontrol etmesi sağlanır. Görevli tarafından 3 anonsu yapılmadan diğer atış tekniğine geçilmemeli ikinci 3 anonsu duyulmadan diğer istasyona geçilmemelidir. Aday herhangi bir sebeple topu kontrol etmek amacıyla atış sırasını bozabilir. (Örnek: aday parmak pas ile başlamış 2. Atışta top kontrolünden çıkmış ve topu kontrol etmek için manşet pas yaparak topu düzeltir ama görevli tarafından atış sayılmaz, aday topun kontrolünü sağladıktan sonra parmak pas yapmaya başladığında görevli 3 şeklinde anonsuna devam ederek adayı yönlendirir).
7. Adaylar yedinci istasyonda bir önceki voleybol istasyonundaki top sepetinden 5,00 m uzağa yerleştirilmiş hentbol top sepetinden hentbol topunu alarak duvarda belirtilen alanlar içine ikişer (toplam dört adet) adet bayan ve erkek adaylar 1,65 m uzaklıktan duvar pas yapar ve hentbol topunu tekrar kasa içine koyarak diğer istasyona geçer. Aday yapacağı pas sırasında ilk hangi alana atmak istiyorsa tercih hakkına sahiptir ve ilk pası hangi alana attıysa ikinci pasları da o alana yapılmalıdır. Hentbol topu ne şekilde olursa olsun isabet etmez ya da adayın elinden kaçarsa aday hentbol topunu alarak belirtilen alanlara isabetli atışlarını tamamlar ve topu yerine koyarak devam eder. Hentbol topu sepet içinden ne şekilde olursa olsun çıkarsa ya da sepete girmezse aday topu alarak kasa (sepet) içine koyarak diğer istasyona geçmek zorundadır.
8. Aday sekizinci istasyonda bir önceki hentbol top sepetinden 7,70 m uzaklıkta bulunan jimnastik minderinden işaret şeritleri ile belirlenmiş yolu izleyerek kurallara uygun düz takla hareketini yaparak bir sonraki istasyona geçer.
9. Aday dokuzuncu istasyonda başlangıcı takla minderinden 3,00 m uzaklığa konuşlandırılmış ve etrafı işaret şeritleri ve oklarla belirlenmiş alanlarda 9,00 m uzunluğunda toplamda 27,00 m uzunluğunda ki üç kulvarlı mekik koşusunu yaparak bir sonraki istasyona geçer.
10.Aday onuncu istasyonda son kulvarın bitiminde yerde çizilmiş çizgiden izdüşümü 6,50 m uzaklıktaki belirli yükseklikte asılı olan topa temas etmek zorundadır. Bu temas adayın istediği şekilde koşarak, sıçrayarak, tek el ya da çift el olabilir. Topa temas sadece ellerle olmalı diğer vücut bölümleriyle yapılacak olan temaslar geçersiz sayılacaktır (Aday topa her ne sebeple olursa olsun ilk atlayışında dokunamadığı durumlarda yerdeki iz düşüm çizgisine iki kere ve mekik koşusunun bitiminde yerde çizilmiş olan çizgiye bir kere geri dönerek temas etmek zorundadır). Top yükseklikleri Bayan adaylar için: 2,50 m, Erkek adaylar için: 2,85 m dir.
11.Aday on birinci ve son kısımda bir önceki istasyonda iz düşüm çizgisinden uzaklığı 3,50 m olan mesafeyi koşarak fotosel cihazından geçer ve koordinasyon testini tamamlar
2-SPORTİF ÖZGEÇMİŞ (Görsel Üniversitenin Kılavuzundan Alıntıdır.)
Kontenjanlar (Görsel Üniversitenin Kılavuzundan Alıntıdır.)
2015 Yılındaki Kazananların Analizi
Spor Yöneticiliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 230, OBP puanı 340, parkur derecesi 65sn ve sportif özgeçmişi 15’tir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 210, OBP puanı 330, parkur derecesi 93sn ve sportif özgeçmişi 5’tir.
Üniversiteyi Kimler Düşünebilir?
Özgeçmiş puanının etkisinin çok olduğunu görmekteyiz. Erkeklerde 40 özgeçmiş puanına sahip sporcu 140 YGS puanıyla asillerden kazanmıştır. YGS puanı orta OBP’si orta özgeçmişi düşük öğrenciler düşünebilir.