Hamstring (Arka Adele) Çekmesi Nedir? Aşamaları ve Tedavileri nelerdir?

 Öncelikli olarak arka adele 3 grup kastan oluşur.  Bunlar  Biceps Femoris, Semitendinosus ve Semimembranosus’tur. Bu kasların görselde de görülebileceği üzere 2 yapışma noktası vardır. Bunlar kalçanın altında ve dizin arkasındadır. Bu kaslar zıplama, koşma, yürüme ve bir çok vücut hareketinde başrol oynar.

 BU KAS GRUBUNUN SAKATLIĞI NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Bu sakatlıklar genellikle sprint türü koşularda, sıçramalarda ve ani hareketlerde ortaya çıkar.  Özellikle kısa mesafe koşularında maksimal sürate çıkış sürecinde hamstring kas grubunun sakatlandığı görülmektedir. Sportif aktivite sırasında görüldüğü gibi  daha önce maruz kalınan sakatlık durumundan ve kas zayıflığından dolayıda sportif aktivite dışında da sakatlanma görülebilir.

HAMSTRİNG ÇEKMESİ NEDİR? AŞAMALARI  ve TEDAVİLERİ NELERDİR?
Kas liflerinin maruz kaldığı tepkiye yetersiz kalması durumunda zedelenmesi veya yırtılmasıdır. Bu tip sakatlıklar 3 dereceye ayrılır.

1. DERECE
 Kasın aşırı gerilmesi veya bir kaç kas lifinin yırtılması sonucunda oluşur. Çeken yer veya ağrı parmakla tespit edilebilirdir.  Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta 1. derecedeki bu tarz sakatlıklar egzersiz sırasında azalıyor olsa da egzersizden sonra artarak devam edecek olmasıdır.

2. DERECE
 1. Dereceye göre daha geniş bir alana yayılmaktadır. 1. derecede olduğu gibi yalnızca parmak ucuyla hissedilen lokal bir ağrı yoktur. Ağrıya bağlı olarak hamstring kas grubunda sertlik ve güçsüzlük görülmektedir.  Liflerin orta şiddetli yırtılmasına bağlı olarak oluşan kanama sonucu, ağrılı bölgede ciltte mavi ve siyah renkler görülebilir. Yürüyüş sırasında yoğun acı sebebiyle sekmeler görülebilir.

3. DERECE
Kasın tam olarak yırtılması nadir olarak karşılaşılan bir durumdur. Geniş ağrı ve kanama mevcuttur. Kastaki bombeleşme elle hissedilebilir.

TEDAVİLERİ NELERDİR?

Diğer sportif sakatlıklarda olduğu gibi  İstirahat-Buz-Kompres-Yüksekte Tutma sakatlığın ilk evrelerinde uygulanmalıdır.
Kasta zorlanma yapan aktiviteye hemen son verilmelidir.
Kasta çekme olduktan sonra hemen ağrılı bölgeye 10-15 dakika buz uygulanmalıdır. Ödem ve ağrıyı kontrol altında tutmak için bu işlem düzenli olarak yapılmalıdır. Bu işlem ödemi kontrol etmenin dışında kasın esnekliğini koruması içinde yapılmalıdır.(günde 3-4 kez) Sıcak uygulaması kanama ve ödemi artıracağından ilk 3-4 gün uygulanmamalıdır.
Ödemi kontrol etmek için elastik bandaj veya baldırlık kullanılmalıdır. Eğer bunları uyguladıktan sonra rahatsızlık verirse ve uyuşma ve iğnelenme hissi olursa bu çok sıkı oldukları anlamına gelir. Gün içerisinde periyodik olarak yerde yatmak ve bacağı daha yükseğe koymak yerçekiminin ödemi azaltmasına yardım edecek.

 1. Derece yaralanmada yapılabilecek egzersizler
İlk dönemde agresif germe hareketlerinde kaçınmak gerekiyor. Rahatsızlık verecek kadar yapılan germeler iyileşmeyi geciktirebilir. Yumuşak germeler ve basit kuvvetlendirme egzersizler iyileşmede olan kaslara yardımcı olabilir.

PEKİ NASIL ÖNLENEBİLİR?
En temel olarak yapılması gereken doğru şekilde ısınmaktır. Özellikle sürat, sıçrama v.s. sakatlığa sebep olabilecek bilumum çalışmalardan önce çok iyi bir ısınma gerekmektedir.

Bir yanıt yazın
You May Also Like