Aç Kal Uzun Yaşa

Hastalanınca neden iştahımız kesilir? Vücudumuz sindirim sistemini kapatarak tüm gücüyle hastalıkla ilgilenmek için bize bir işaret mi veriyor?
Uzun süreli açlık diyetlerinde bir şey yenmez ancak bolca su içilir. Su seçerken ise sodyum oranı düşük su tercih edilir. Araştırmalar 3 gün aç kalmanın savunma sistemini yenilediğini ortaya koyuyor. Bu araştırmalar, savunma mekanizması ağır hasar görmüş kanser hastaları ve yaşlılıkla mücadelede çığır açacak niteliktedir. Açlığın vücudumuzdaki sonuçlarıyla ilgili çalışma yapan Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi bu konudaki çalışmasıyla Nobel kazandı. Nobel komisyonunun yaptığı açıklama “Ohsumi’nin keşifleri, hücrenin içeriğini nasıl ayrıştırdığını anlamamızı sağladı. Keşifler, otofajinin açlığa adapte olma ya da enfeksiyonlara verilen yanıt gibi birçok fizyolojik süreçteki temel önemini anlamamıza da yardımcı oldu. Otofaji genlerindeki mutasyonlar, hastalıklara neden olurken otofajik süreçler, kanser ve nörolojik hastalıklar gibi bazı vakalarda önemli rol oynamaktadır” dedi. Otafaji: hücrenin kendi kendisini yeme durumudur. Otofaji bir anlamda çöp temizliği demektir. Aslında otofaji 1960’ta keşfedilmiş ancak bilim insanları otafajik sistemin nasıl çalıştığını anlayamamıştı. Ohsumi yaptığı çalışmayla otofajik süreçten sorumlu genleri ortaya çıkartıyor. Otofaji tüm canlılarda mevcuttur. Bu sayede hücreler ihtiyaç duymadıkları maddelerden ve hatta vücut ihtiyaç duymadığı hücrelerden temizleniyor.

Hücreler bize benzemeseler bile bazı durumlarda aynı insanlar gibi hareket ediyorlar. Çöplerini özel torbalara dolduruyorlar (otofagozomlar), ve konteynerlere depoluyorlar (lizozomlar). En kirli olanları yokedilip sindiriliyor, bazıları da yeniden dönüştürülerek enerji üretiminde kullanılıyor.

Otofaji vücut stres altındayken çok daha fazla çalışıyor. Mesela oruç tutarken ya da açlık sırasında. Bu durumda hücre enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışıyor ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek başlıyor.

Ohsumiye göre otofaji vücudu erken yaşlanmadan da koruyor.

BİLİMCİLERE GÖRE 3 GÜNLÜK AÇLIK ORUCU NE YAPAR?
Uzun süreli açlığın savunma mekanizmasını yenilediğine yönelik bir araştırma yazısı da The Telegraph gazetesinde yayınlandı. Bu yazıdaki en büyük uyarı ise bu diyetin doktor kontrolünde yapılması gerektiğidir. Bu araştırma yazısına göre vücut 3 günlük açlıktan sonra vücudun bağışıklık sistemi yeni akyuvar oluşumunu tetikler ve bağışıklık sistemi tamamıyla yenilenir. 3 günlük oruç yaşlılarda bile bağışıklık sistemini komple yeniler, vücudun dinçleşmesini sağlar
1
Otofaji sistemine göre vücudumuz aç kalınca, özel bir zar oluşturuyor ve hücre içindeki gereksiz gördüğü parçaları içine doldurup hücre dışına çıkartıyor ve onu tüketiyor.
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki gerontoloji ve biyolojik bilimler profösörü Walter Longo’ya göre oruç kök hücrelere ‘AKTİF OL’ emri vererek onların bağışıklık sistemini yenilemesine neden oluyor.

Bir yanıt yazın
You May Also Like