BESYO’da diğer bölümlere nazaran okumadan bilenlerin sayısı çok fazladır. Bunun temelinde kendinden emin bir şekilde yanlış bilgi veren hocalar, okumayı az seven öğrenciler ve bütün spor bilimini antrenman biliminden 90 alarak çözdüğünü sanan öğrenciler vardır. Nereye baksanız maalesef bu tarz insanlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sebepledir ki spor alanında doğru bilinen bir çok yanlış vardır. Son zamanlarda Avrupa’daki ve Amerika’daki ciddiye alınabilecek çeşitli sağlık kurumlarının, üniversitelerin, spor enstitülerinin ve çocuk gelişimi organizasyonlarının yapmış olduğu kapsamlı araştırmalar sonucunda çok ufak yaşlarda bile yapılan ağırlık çalışmalarının boy uzamasına herhangi bir negatif etkisi olmadığını kanıtlanmıştır.
PEKİ O ZAMAN HALTERCİLERİN BOYU NEDEN KISA OLUYOR?
Aynı mantıkta hareket edecek olursak ata binen jokeylerin de boyu kısadır. Bu konuyu bilimsel bir şekilde ele alacak olursak İŞ = KUVVET x YOL formülünden hareketle uzun boylu bir insanın kısa boylu bir insana göre dezavantajını görebiliriz.
1.90 boyundaki birisi 200kg ağırlığı yukarı kaldırması için 2.20 civarı bir mesafe kaldırır. 1.50 boyundaki birisi ise aynı ağırlığı 1.65 civarı bir mesafe kaldırır dolayısıyla 1.90 boyundaki birisinin 1.50 boyundaki birisinden 55cm daha yukarı kaldırması gerekmektedir. Yani boyu kısa olan birisinin kuvveti daha az olsa da ağırlığı kaldıracağı yolu az olduğu için boyu uzun olandan daha ağır kaldırabilir. Profesyonel düzeyde halter kaldıran kişiler diğerlerine göre daha ağır kaldıran kişiler olması gerekir. Kısa boylu olanların avantajlı olması profesyonel düzeyde halter kaldıranların genelde kısa boylu olmasını sağlar. Diğer bir deyişle halter kaldırdıkları için boyları kısa değildir, boyları kısa oldukları için halter kaldırırlar.