Besyo Hakkında Sık Sorulan Sorular

Merhaba arkadaşlar 3 yılı aşkın bir süredir Besyo Hakkında Güncel Bilgiler sayfasında sizlere hizmet vermekteyim. Daha önceleri üyelerimizin az olması sebebiyle bütün mesajlara cevap verebilme imkanımız oluyordu fakat bu yıl sayfamıza çok fazla sayıda mesaj geldiği için hepsine cevap veremiyoruz. Bu sebepten dolayı sizlere soru cevap şeklinde bir yazı hazırladım. Sormak istediğiniz bütün soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

Okul puanımı(OBP) nasıl hesaplayabilirim ?

  • Cevap
  • Mezun olan arkadaşlar geçen yılların LYS sonuçlarına bakarak (LYS Sınavına girmiş veya girmemiş farketmiyor) Orta Öğretim başarı puanını öğrenebilirler. Yeni mezun olacak arkadaşlar ise diploma notlarını 5 ile çarparak öğrenebilirler. Örneğin 70 diploma notu olan birinin Orta öğretim başarı puanı 5×70= 350′ dir. Önemli !

Ygs ve Obp puanım şu kadar Bu puanların bana katkısı nedir? kazanma şansım nedir ?

  • Cevap
  • Evet arkadaşlar soruların yüzde 50 si bu konular hakkında geliyor burada size detaylı bir şekilde anlatacağım iyi okumanızı tavsiye ediyorum. Burada sadece yeteneğinizi, branşınızı ve seçeceğiniz üniversiteyi hesaba katmadan ygs ve obp puan ortalamanızın iyi kötü bir hesaplamasını yapacağız. YGS OBP 310+ Çok iyi ! 400+ Çok iyi! 260-310 İyi! 350-400 İyi! 220-260 Orta! 300-350 Orta! 220 ve altı Kötü! 300 ve altı Kötü! Önemli!

 

Kılavuzlarda yazan Yerleştirme Puanımı nasıl hesaplayabilirim? Yani özel yetenek sınavına girmeden önce başlangıç puanımı nasıl hesaplayabilirim? Başlangıç puanımında şansım nedir?

  • Cevap
  •  Evet arkadaşlar burada spor liseleli çıkışlılar için ayrı diğer lise çıkışlılar için ayrı bir puan hesaplama sitemi vardır. Örneğin diğer lise çıkışlı olanlar için Ygs puanı:300 Obp: 350 farzedelim. Ygs(300)x0.22 +OBP(350)x0.11 = 66+38.5 = 104.5 YP(Yerleştirme Puanı) Spor lisesi çıkışlılar için; Ygs(300)x0.22 + OBP(350)x0.14= 66+49 = 115 YP(Yerleştime puanı) Spor liselerini diğer liselerden ayıran fark diploma puanlarının 0.03 değerinde fazla bir katsayıyla çarpılmasıdır. Okul puanı yüksek olan spor lisesi çıkışlı sporcular o yüzden daha avantajlıdır. Okul puanı düştükçe avantajıda düşer. Bunlara ek olarak bazı üniversiteler özgeçmiş olarak sayıp spor lisesi çıkışlılara ek puan vermektedir. Yerleştirme puanlarına göre şansınız ! 115 + Çok iyi ! 95-115 İyi ! 80-95 Orta ! 80 ve altı Kötü ! Önemli!

Peki parkura girdik parkur puanı,öz geçmiş vs. Yerleşme puanımıza nasıl eklenecek ?

  • Cevap
  • Evet arkadaşlar burasıda önemli YGSx0.22 +OBPx0.11 ve bunlara ek olarak ÖYSP(Öğrenci Yerleştirme Sınav Puanı) Sınav puanını(SP) 1.17 ile çarparak sonuca eklenir. SP yi her üniversite ayrı bir sistem ile belirler. %100 olarak değerlendirilir. %100 değer çeşitli sistemlerle doldurulur mesala X üniversitesi %50 parkur %50 özgeçmiş yapar. Y üniversitesi eleme li yapar ilk eleme parkuru %30 ikinci elemeyi geçenlerin girdiği parkur %70, Z Üniversitesi sadece parkur yapar ve %100 parkur etkili kılar, B üniversitesi branş ve özgeçmiş etkili kılar %40 özgeçmiş %60 branş sınavı puanı olarak hesaplar. A üniversitesi sadece parkur yapar parkuru %50 YGS yi %50 etkili kılar sınav puanını ortaya çıkarır.
İŞTE ÜNİVERSİTELER ARASINDA FARKLAR ANLATTIĞIM BU SİSTEMLERDEN ORTAYA ÇIKIYOR. Totalde %100 lük bir sonuç ortaya çıkar Sonuç olarak hesaplama bu şekilde oluşuyor; YP ( = ( 1,17 x ÖYSP-SP ) + ( 0,11 x OBP ) + ( 0,22 x YGS-P ) Buradan gelen sonuç sizin tercihlerinize göre sıralamanızı yani kazanıp kazanmadığınızı belirliyor. Not: ÖSYM nin belirlediği puan hesaplama sistemidir ve bütün üniversiteler buna uymak zorundadır. Yukarıda anlattığım gibi puanın, branşın, parkurun etkili olduğu yerler üniversitelerin belirlediği sınav sistemlerinden kaynaklanmaktadır. O yüzden seçiminizi iyi yapmanız gerekmektedir. YP: Yerleştirme Puanı ÖYSP-SP: Öğrenci Yerleştirme Sınav Puanı – Sınav Puanı OBP: Orta Öğretim Başarı Puanı Önemli!

Puanım bu kadar sizce kazanma şansım nedir, hangi üniversiteyi seçmeliyim ?

  • Cevap
  • Evet sayfaya gelen mesajların çoğuda bu yönde. Arkadaşlar kazanma şansınızı biz belirleyemeyiz ve biz sizin hangi üniversitede kazanıp kazanamayacağınızıda bilemeyiz. Bu arada iş size ve antrenörlerinize düşüyor. Sizin için en uygun üniversiteyi seçip sizi oraya yönlendirmesi lazım. Biz burada size sadece tavsiyelerde bulunabiliriz o yüzden şimdi vereceğim tavsiyeleri dikkatli bir şekilde okumanız lazım. Özgeçmişi iyi olan arkadaşlar özellikle özgeçmişin etkisinin yüksek olduğu yerleri seçmeli ve sadece belge ile alan üniversitelere başvuru yapmalı. Geçen yılı örneği muğla! Ygs ve okul puanı iyi olan kişiler tek parkur olan yerleri seçmeli ve ona göre iyi bir şekilde parkura hazırlanmaları lazım. Puanı düşük olan kişiler genelde eleme olan yerleri seçmeli amasya, ağrı vb. Puanı düşük veya orta olup branşında iyi olan kişiler branş sınavı olan yerleri mutlaka denemeli. Hiçbir branşı olmadığı halde puanı ve okul puanı orta olan kişiler çok iyi bir şekilde hazırlanıp hem eleme olan yerleri hemde sadece parkur olan yerleri deneyebilir. Hiç özgeçmişi olmadığı halde özgeçmişin %50 etkili olduğu yere gitmenin hiç bir anlamı yok. Puanı düşük olduğu halde tek parkur ve sadece öğretmenlik alan bir yere gitmenin anlamı yok. Branşı olmadığı halde branş sınavı yapan bir yere gitmeninde bir anlamı yok.

Besyo ya hazırlanmak istiyorum ne yapmalıyım ?

  • Cevap
  •  Bulunduğunuz ilde bulunan bir Besyo hazırlık kursuna gidip antrenörlerle anlaşarak sınavlara hazırlanmanızı tavsiye ederiz. Herhangi bir hazırlık yapmadanda başvuracağınız üniversitenin sınav tarihlerini öğrenip sınava girebilirsiniz. Ama çalışmadan sınava girmeniz şansınızı biraz daha düşürür.

X Üniversitesinin taban puanı kaç? Sizce kaç öğrenci başvuru yapar ? Y Üniversitesi kılavuzu açıklandımı ? Z üniversitesinin parkuru nasıl kılavuzda neler var ?

  • Cevap
  • Arkadaşlar biz Besyo Hakkında Güncel Bilgiler olarak açıklanan bütün üniversitelerinin kılavuzları sayfamızda ve sitemizde yayınlamaktayız. Bütün üniversitelerin kılavuzunu incelemek ve bütün üniversitelerin parkurkaını, sınav sistemlerini vs. bilmemizin mümkünatı yok. O yüzden açıklanan üniversitelerin kılavuzlarını kendinizin okumasını tavsiye ederiz. Eğer kılavuzda anlamadığınız herhangi bir yer olursa o zaman bize mesaj atıp öğrenebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın
You May Also Like

140 baraj puanı ile alan üniversiteler

 ÖZEL YETENEK SINAVINDA YAPABİLECEĞİNİZ DERECELERİ TYT VE OBP PUANINIZI YAZIP 2021 DE HANGİ OKULU KAZANACAĞINIZI SORGULAYABİLECEĞİNİZ BİR YAPAY ZEKA MODÜLÜ TASARLADIK. BURAYA TIKLAYIP ÜCRETSİZ OLARAK SORGULAYABİLİRSİNİZ. TÜM SORULARINIZI @besyocuyuzcom İNSTAGRAM…
Görüntüle

Besyo Ösym Taban Puanları 2015-2016

  Beden Eğitimi bölümlerinin bir çoğu özel yetenek sınavıyla öğrenci almaktadır. Özel yetenek sınavıyla Öğretmenlik bölümünü en düşük puanla kazananları görmek için  2015-2016 yılı tercihlerinin ardından ÖSYM tarafından yayınlanan Besyo bölümü taban…
Görüntüle