YGS’den Yüksek Alanlar Hangi Okulu Rahat Kazanırlar?

Yüksek puanlı olup da kazanamadığını düşünmek çok ama çok kötü bir durumdur. Özellikle ilk sınavlarda başarısız olan adaylar kendilerini çok kötü hissetmekte ve diğer sınavlara da psikolojisi düşük motivasyonu eksik girmektedirler. Öncelikli olarak anlaşılması gereken nokta ilk sınavdaki başarısızlık bir başarısızlık göstergesi değildir. Yüksek puanlı arkadaşlar kendilerine uygun okul seçtiklerinde parkurda ortalarda bir derece yapıp bile kazanabilirler.  Bunun araştırmasının çok iyi yapılması gerekmektedir. Bir önceki yılın kazananları size tam bir referans sayılmasa da sınavın sistemi hakkında bir yorum yapabilmenizi sağlamaktadır. Ancak bu sene puanlar geçen seneki puanlara göre 25-30 puan düşmüştür.

Yüksek Puanlılara Hangi Okulları Önerirsiniz?
Bolu AİBÜ’te geçen senenin kazananlarının YGS5’leri çok yüksek olsa da  bu sene yüksek ihtimal böyle olmayacaktır. Sakarya’da BESYO’ya gireceklerin ve yüksek puanlı olanların bir çoğu başvuru yaptı ve başvuranlara baktığımız da 150 tane 300 puan üzeri öğrenci vardı. Bunların kaçının YGS5’i 300 üzerindedir bilemeyiz ancak  YGS5 puanı 240 olan erkeklere 220 olan kızlara parkuru da iyi ise yerleşebilirler diye düşünüyorum.

Kocaeli Üniversitesi kontenjanını azaltmış olsa da bölüm yelpazesi geniş olan Kocaeli Üniversitesi 250 baraj puanını koyarak öğrenci sayısını çok yüksek derecede azaltmış durumdadır.  Trakya gibi bir çok seçimlerde demirbaş olan üniversitelerle çakışması 250 baraj puanıyla beraber Kocaeliyi biraz daha seçilebilir hale getirdi.  280 290 puanlı olup iyi parkur yapanlara mutlaka Kocaeli Üniversitesini öneriyorum.

Trakya Üniversitesi daha önceki senelerde atletizm branşında 500 çekip puanı düşük olduğu için kazanamayanların üniversitesidir. Branş sınavında 300 puan alanlar YGS ve OBP puanı yüksek olduğu için asillerden yerleştiler. YGS ve OBP puanı yüksek olan adaylar atletizm dışında branşlarında olduğunun bilincinde bu okulu seçmelidirler. En önemli nokta her branşta o branştan sınava giren öğrenci, 500 puan alan öğrenci ve okulun inisiyatifi doğrultusunda bir katsayısı vardır. Örneğin Atletizmden 500 Puan alıp YGS, OBP getirisi toplamı 70 olan öğrenci girememişken başka bir branşta aynı YGS, OBP getirisine sahip sporcu  350 puan alarak asillerden yerleşmiştir.

Niğde Üniversitesi kesinlikle oluşturduğu sistemle istediği öğrenci profilini bağırarak söylemiştir. YGS Puanı yüksek olan  öğrenciler ön elemeyi geçerek koordinasyon parkuruna girmeye hak kazanıyor. Yüksek YGS’li öğrenci için en tatlı noktası ise kontenjanın 3 katı kadar öğrencinin ön elemeyi geçecek olmasıdır. Yani parkurdan 300 kişiden 100 ü okuldadır. Buda YGS’si 250 üzeri olan ve parkuru iyi olan adayların düşünmeden Niğde’ye gitmesi fikrini benimsetiyor. Kontenjan 200 3 katı kadar öğrenci 600 yapıyor. Sakarya ilk 500’ü 280’le kapatmıştı. Ancak Sakarya’yı  bir çok kişi gitmeyeceği halde yazdı ve yalnızca online başvuru yaptı ve ilk sınavdı. Ancak niğde bir çok okulla çakışıyor ve ben bu puanın 240’lara kadar düşeceğini düşünüyorum. [Bu bir varsayımdır]

Her öğrenci bu şekilde kılavuzu detaylı inceleyerek ve geçmiş dönem sonuçlarına bakarak kendi üniversitelerini bulabilir.

Bir yanıt yazın
You May Also Like