Besyo’da Yatay Geçiş Bölümler Arası Geçiş ve Çift Anadal Nasıl Yapılır? Formasyon Nedir?

2022 GÜNCELLENEN SİSTEMDE BU KONUYU LÜTFEN BURAYA TIKLAYIP OKUYUNUZ

BESYO’da Yatay Geçiş Nedir ve Koşullar Nelerdir?

Yatay Geçiş Nedir? Koşulları ve Şartları Nelerdir? (Bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçmek)
Bir öğrencinin kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumu içindeki aynı düzeydeki diğer diploma programlarına geçişini ifade eder. Eşdeğer düzeyde diploma programlarına (ön lisanstan, Ön lisans programlarına; lisans Programlarından lisans programlarına) belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir.
BESYO’da özel yetenek sınavıyla kazanan öğrenciler geçiş yapmak istedikleri okulun şartlarına özel olarak bakmak durumundadır; Çünkü Besyo’da bazı bir takım özel şartlar olabilir. Örneğin: 2015 yılında uludağ üniversitesine yatay geçişlerde TYT (O zaman ki YGS) nin etkisi yüksekti veya 2015 yılında Marmara Üniversitesi antrenörlük bölümüne yatay geçişte sportif özgeçmiş etkisi vardı veya İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek okulundan yatay geçişleri kabul etmemektedir. Üniversiteler gördüğünüz gibi bir çok çeşitli farklı şartlar oluşturmaktadır. Bu sebeple geçiş yapmak istediğiniz okulun şartlarına mutlaka bakınız.
Ancak, genel olarak GANO’ya ve kazandığınız seneki TYT Puanınızın geçiş yapmak istediğiniz okulun baraj puanını geçip geçmediğine bakarlar: Örneğin: Siz Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesine geçmeyi düşünüyorsunuz. 2019 yılında Besyo’yu kazandınız. 2019 Yılında Namık Kemal Üniversitesinin baraj puanı 180 idi. Siz ise Aydın ADÜ’yü 179 TYT İle kazanmıştınız. Siz Namık Kemal Üniversitesine Yatay geçiş yapamazsınız! Veya Namık Kemal Üniversitesinin Geçişteki GANO Şartı 2.50 siz 2.45 ile başvuru yapamazsınız. Üniversitenin şartlarına bağlı olmakla beraber genel olarak GANO’ya göre sıralanan kişiler içerisinden, kontenjan dahilinde adaylar geçiş yapma hakkı kazanır. Bazı üniversitelerde bu kontenjan 3 iken bazılarında 2 bazılarında 4’tür.
Özel Üniversitelerden devlet üniversitesine yatay geçişlerde hiç bir engel yoktur. Hatta Kıbrıs’taki bir çok üniversiteden bile Türkiye’ye yatay geçiş yapabilirsiniz.
Yatay geçişler 1. sınıfın sonunda, 2. Sınıfın sonunda ve 3. sınıfın sonunda gerçekleşmektedir. Çok nadirde olsa bazı üniversiteler 2. ve 3. sınıfın sömestresinde yatay geçişe olanak sağlamaktadır.


1. Öğretimden 2. Öğretime veya 2. Öğretimden 1. Öğretime Yatay Geçiş Koşulları Nasıldır ?
Aynı yükseköğretim kurumunda aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. (Üniversite içi) Ancak, ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.
Üniversiteler arasında ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilir.


Bölümler Arası Geçiş Nasıl Olur?
 Bu sistem üniversitede Besyo’nun tüm bölümlerinde birbiri arasında geçişi sağlar. Örneğin: Antrenörlük bölümündeyken Öğretmenlik veya Rekreasyon bölümündeyken Yöneticilik bölümlerine aynı şekilde tüm bölümler arasında geçiş yapabilirsiniz.
Bu geçişten yararlanmak isteyen öğrenciler ortalamalarını yüksek tutmalıdırlar. Sınıfta ilk %10’a giren öğrenciler geçiş hakkı kazanırlar. Ayrıca Öğretmenlik bölümüne geçiş yapmanız için 800 bin ham puan sıralama şartına uygun bir puan almış olmanız gerekmektedir.


Çift Anadal Nedir?
Besyo’da Çift Anadal herhangi bir bölümde okurken başka bir Besyo bölümünde de ders alarak çift diploma ile mezun olma anlamı taşımaktadır. Bunun için okulun belirlemiş olduğu başarı sıralamasına girmeniz gerekmektedir. Girmeniz durumunda Antrenörlük bölümünü okuyorken aynı anda öğretmenlik bölümünü de okuyabilir mezun olduğunuzda çift diploma ile mezun olabilirsiniz. Aynı şekilde diğer tüm bölümlerden öğretmenlik bölümüne veya diğer bölümlere çift anadal imkanı kontenjan dahilinde ve okulun imkanları kapsamında mümkündür. Ayrıca Öğretmenlik bölümünde çift anadal yapmanız için 800 bin ham puan sıralama şartına uygun bir puan almış olmanız gerekmektedir.


Formasyon Nedir?
 Formasyon değişen sistemde açıklanan 2023 vizyonuna göre çok daha akılcı ve suistimale uzak şekilde verilmektedir. 2023 Yılı ve sonrasında mezun olan tüm adaylar Yüksek lisanslarını yapıp KPSS sınavına girerler ve atanacak puanı alan kişilere devlet desteğiyle formasyon verilir. Atanacak puanı alan herkes öğretmen kabul edilir ve 1 yıl formasyon eğitimini alan, stajını tamamlayan herkes göreve başlar.

Bir yanıt yazın
You May Also Like