İstanbul Marmara Üniversitesi BESYO 2015 Kapsamlı Özet

 Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca  gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.

İSTANBUL MARMARA ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğinin Özeti
Marmara Üniversitesinde her bölümün farklı değerlendirmesi ve sınav sistemi vardır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü için aday 1-Asıl Spor Dalı, 2-Temel Spor Dalı ve 3-Takım Spor Dalı olmak üzere birbirinden farklı 3 branş seçer ve sınava girer. Asıl Spor Dalından alınan puanın %50’si, Temel Spor Dalından alınan puanın %25’i ve Takım Spor Dalından alınan puanın %25’i alınarak değerlendirme yapılır. Antrenörlük Eğitimi bölümünde sportif özgeçmiş puanı ile değerlendirme yapılmaktadır. Spor Yöneticiliği bölümünde ise Atletizm branşı ve sportif özgeçmiş puanıyla değerlendirme yapılır. Özgeçmiş puanının %50’si ve Atletizm standart puanının %25’i alınarak hesaplanan puan sonucu sıralamada sondaki %25 kişi elenir ve değerlendirmeye alınmaz. Baraj puanı öğretmenlik bölümü için 300, antrenörlük bölümü için 220 ve yöneticilik bölümü için 240’tır. YGS’de herhangi bir puan türünde bu puanları almak yeterlidir. Milli sporcular için baraj 180’dir.

Sınavın Açıklaması
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
1-ASIL SPOR DALI
Atıcılık, Atletizm, Badminton, Basketbol, Artistik Cimnastik, Futbol, Güreş, Golf, Judo, Hentbol, Kano, Karate-do, Kürek, Masa Tenisi, Ritmik Cimnastik, Sutopu, Sualtı-Cankurtarma, Taekwondo, Tenis, Voleybol ve Yüzme branşlarından birini seçen aday bu branşlardan sınava girer. Bazı branşlar için üniversite resmi müsabakada elde edilen dereceyi kabul ederek o derece üzerinden değerlendirme yapar. Değerlendirmede %50 etkilidir.
2-TEMEL SPOR DALI
Aday Atletizm, Cimnastik ve Yüzme branşlarından birini seçmelidir. Atletizm branşında erkekler 1500m koşu, bayanlar 800m koşu yapmaktadır. Cimnastik sınavında üniversitenin belirlediği test bataryası yapılmaktadır. Yüzme sınavında ise 100m yüzülmektedir. Değerlendirmede %25 etkilidir.
3-TAKIM SPOR DALI
Aday Futbol, Hentbol, Basketbol ve Voleybol branşlarından birini seçmelidir. Değerlendirmede %25 etkilidir.
Antrenörlük Eğitimi
Antrenörlük Eğitimi bölümüne başvuran adayların değerlendirmesini üniversitenin yönergesindeki başvurdukları branşın deneyim puanı tablosuna göre sınav komisyonu yapmaktadır. Erkekler erkek, bayanlar bayan kontenjanına göre her branşa farklı kontenjan verilerek değerlendirme yapılır.Bir spor dalında cinsiyet kontenjanının dolmaması durumunda, öncelikle aynı spor dalının diğer cinsiyet kontenjanının yedek adayları bu kontenjandan yararlanırlar.
Spor Yöneticiliği
Sportif özgeçmiş puanı ve Atletizm branş sınavına göre değerlendirme yapılmaktadır. Adayların özgeçmiş belgeleri üniversitenin yönergesinde bulunan tablo doğrultusunda sınav komisyonu tarafından değerlendirilir. Atletizm branşında aday 100m, 200m, 400m veya 800m koşularından bir tanesini seçerek sınava girer ve değerlendirmesi IAAF yılı standart puan cetveline göre standart puanı hesaplanarak gerçekleşir. Sportif özgeçmiş puanının %50’si Atletizm branşı puanının ise %25’i baz alınarak değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmeye göre son sıradaki %25’lik dilim elenir. Kalan adaylar kendi arasında değerlendirilir.

Kontenjanlar
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
29 Erkek, 16 Kız
Spor Yöneticiliği
33 Erkek, 22 Kız
Antrenörlük Eğitimi
71 Erkek, 37 Kız

2015 Yılındaki Kazananların Analizi
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 310, OBP puanı 355’tir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 305, OBP puanı 370’tir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 260, OBP puanı 340 ve özgeçmiş puanı 70’tir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 245, OBP puanı 350 ve özgeçmiş puanı 60’tır.
Spor Yöneticiliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 255, OBP puanı 345 ve özgeçmiş puanı 60’tır.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 250, OBP puanı 330 ve özgeçmiş puanı 30’dur.
(Hata Payı %10’dur.)

Üniversiteyi Kimler Düşünebilir?
Marmara Üniversitesi tamamen sporcuyu seçmeye yönelik bir sınav sistemi uygulamaktadır. Ancak öğretmenlik bölümünün baraj puanının 300 olması bu bölüme olan başvuruyu çok azaltmaktadır. YGS 300 puan barajını geçen branşta azda olsa barajı olan herkes öğretmenlik bölümünü kazanabilir. Özellikle bayan adayların başvuru sayısı kontenjanın altında bile kalabilmektedir. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olarak gösterilmesi başvuran adayları korkutmakta ve sayıyı azaltmaktadır.

Bir yanıt yazın
You May Also Like