Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.
ORDU ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğinin Özeti
Sınav tek aşamadan oluşmaktadır. Ancak öğretmenlik bölümünde sportif özgeçmiş puanıda etkilidir. Yalnızca koordinasyon parkuru sınavı yapılmaktadır. Öğretmenlik bölümünde değerlendirmede %50 sportif özgeçmiş, %50 koordinasyon parkuru etkilidir. Yöneticilik bölümünde ise yalnızca koordinasyon parkuru etkilidir. YGS baraj puanı 140’tır. YGS’de herhangi bir puan türünde 140 almak yeterlidir.
Sınavın Açıklaması
1-KOORDİNASYON PARKURU
Erkeklerde 45sn, bayanlarda 55sn üzeri yapan adaylar değerlendirmeye alınmaz.Değerlendirmeye alınan derecelere, çan‐eğrisi sistemine göre 0,1 – 100 aralığında puan verilecektir.
(Görsel ve Açıklaması Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
Parkur Açıklaması
1‐Çift Ayak Kasaya Sıçrama: Başlangıç noktası İlk çıkış çift ayak kasaya çıkış ve kasadan iniş.
2‐Düz Takla: Aday, cimnastik minderinde kurallara uygun olarak ense ve iki omuzu yere temas edecek şekilde öne düz takla yapacaktır. Nizami olarak öne düz takla yapamayan aday istasyonu tekrarlayacaktır.
3‐Denge: Aday, denge aleti üzerinden koşarak veya yürüyerek geçecektir. Denge aletinin herhangi bir noktasından düşen aday en son temas ettiği noktadan tekrar denge aleti üzerine çıkarak istasyona devam edecektir. Denge aletinin ön ve arka kısmı (başlangıcı ve bitişi) slalom çubuklarıyla sınırlandırılmıştır. Aday, denge istasyonuna girişi ve denge istasyonundan çıkışı bu slalom çubuklarının arasından yapacaktır.(Kontrollü ve büyük adımda geçmek avantaj sağlar.)
4-Engel Geçişi: Aday, birinci engelin altından, ikinci engelin üzerinden ve üçüncü (son) engelin altından geçerek bu istasyonu tamamlar. Aday engel geçişi sırasında engeli devirirse veya engel çubuklarını düşürürse her engel için 1 saniye ceza puanı adayın toplam koordinasyon test süresine eklenir. Aday engelleri sırasıyla geçmez veya engellerden birini pas geçerse 4. istasyonun başına döner.(Engele hafif yan, bir adım önde girmek avantaj sağlar.)
5‐Top Atma Çizgisi: Aday, pas atışı öncesi bu çizgiyi geçmeden pas atışını gerçekleştirecektir. Atış sırasında çizgiyi geçerse atış baştan tekrarlanır.
6‐Pas Potası: Aday, sepetten almış olduğu topu 3 defa arka arkaya Pas Potasına atıp tutarve tuttuğu topu sepete tekrar koyar. Atış sırasında Topu düşürür veya Topu elinden kaçırır ise 3 atışı tamamlaması istenir. Ayrıca, atış sonunda sepete bırakılan top sepetten çıkar ise topu tekrar yerine koymadan diğer istasyona geçemez.
7‐Slalom: Aday, uzaklıkları işaretlenmiş 6 kulenin her birinin arasından geçerek slalom koşusunu tamamlar. Aday slalom geçişi sırasında slalom kulelerini devirirse her kule için 1 saniye ceza puanı adayın toplam koordinasyon test süresine eklenir. Aday kuleleri sırasıyla geçmez veya kulelerin birini pas geçerse Slalomun başına döner.(Kolları ve gövdeyi çevirerek slalomun hemen yanından geçmek avantaj sağlar.)
8‐Top Değiştirme: Aday, 3 farklı renkteki kutuda bulunan topları çapraz olarak birer birer (tek‐tek) aynı renkteki kutuya taşıyarak yerlerini değiştirir. Bu istasyonda; topların yeri değiştirilmezse, top kasa içerisine girmezse, top kasadan çıkarsa veya top kasaya götürülmek yerine uzaktan atılırsa hata olarak sayılacak ve adaydan hatasını düzeltmesi istenecektir.(Topları uzanarak almak,koymak ve uzun adım atarak taşımak avantaj sağlar.)
9‐Atlama Beygiri: Aday, atlama beygirinin üzerinden vücudunun tamamını geçirmek zorundadır. İstediği gibi atlayarak BİTİŞ noktasına gider. Atlama beygirinin yanından geçmek veya altından geçmek hata olarak sayılacak ve adaydan tekrar atlaması istenecektir.
2-SPORTİF ÖZGEÇMİŞ
Futbol, Basketbol, Hentbol ve Voleybol branşlarında sportif özgeçmişi olanlara ve bireysel branşlarda Türkiye derecesi olanlara 100 üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.
Kontenjanlar (Görsel Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
2015 Yılındaki Kazananların Analizi
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 250 ve OBP puanı 375’tir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 240 ve OBP puanı 370’dir.
Spor Yöneticiliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 240 ve OBP puanı 345’tir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 225 ve OBP puanı 375’tir.
Spor Yöneticiliği Bölümü 2. Öğretim
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 235 ve OBP puanı 330’dur.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 230 ve OBP puanı 345’tir.
Üniversiteyi Kimler Düşünebilir?
Öğretmenlik bölümüne özgeçmişi olan adayların 190-200 YGS puanıyla yerleştiğini görmekteyiz. YGS’si orta düzeyde, parkuru iyi olan adaylar düşünebilir.