Stres Kırığı Nedenleri ve Tedavileri

“Stres kırığı” adında geçtiği gibi bir kemik kırığı değildir. Ayağın her bir bölümü anatomik yapı gereği bir yük taşımaktadır ve ayaktaki her bir kısmın ayrı bir özelliği vardır. Ayağın anatomik yapısı dışında zorlandığı durumlarda yanlış yerlere fazla yük biner ve kemik basınç altında kalır. Basınç altında kalan kemikler, kemik iliği tarafından ödem olarak algılanır ve bu ağrı olarak algılanır.
Stres kırıkları öncelikli olarak yanlış spor ayakkabısı seçimi ve aşırı ve yanlış spor yapma sebebiyle ortaya çıkar. Ayakta  tek bir ayağa yük verip durmakta stres kırığını tetikleyen etkenlerdendir.

Tedavisi

Stres kırıklarında en önemli tedavi parametresi kişinin stres yüke yol açan faktörünü ortadan kaldırmaktır. Doğru ayakkabı kullanımı, aşırı sportif faaliyete son verilmesi, ayaktaki deformiteyi düzeltecek ya da yanlış yük dağılımını düzeltecek tabanlık kullanımı önemli tedbirler arasındadır. Ancak stres kırığı ile karşılaşıldığı zaman tedavinin ilk aşamasında en önemli parametre ayağın istirahate alınmasıdır. Önce yaklaşık 3 hafta hiç yük vermeme, ardından yaklaşık 3-6 hafta kısmi yük verme ile hastanın yanlış yük vermekten kaynaklanan kemik içi basıncı azaltılmaya çalışılır. Bu dönemde yapılan fizik tedavi ve rehabilitasyon ile ayağın adale gücünün normal kalması ve ayakta gelişmiş ödemin azaltılmasın çaba sarfedilir. Stres kırığının tanısını koyarken MRI çok etkili bir yöntemdir,stres kırığının iyileşmesini takipte de çekilen MRI’ lar önemli bir parametre olacaktır.

Bir yanıt yazın
You May Also Like

SPORUN BİLİNMEYEN GÜCÜ

2020 İstanbul’a aday olan Türkiye için belki de en büyük eksikliğimiz spor bilinci ve spor yapan insan olgusunun yeterli düzeyde olmamasıydı. Nihayetinde 2020 olimpiyatlarını Tokyo’ya kaptırmamızın yanında doping, şiddet, şike…
Görüntüle