“Yediğimiz en masum şey at eti”

At eti skandalının yaşandığı Bursa’da 23 bin gıda işletmesini 40 kişinin denetlediğini belirten Durmuş, “Üzülerek söylemem gerekiyor ki yediğimiz gıdaların en masumu maalesef at eti” dedi.

 

Bursa’da yaşanan at eti skandalınıdeğerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, Bursa’da 23 bin gıda işletmesinin bulunduğunu, bu firmaları denetlemekte sadece 80 kişilik ekibin görevli olduğunu ifade etti. 80 kişilik ekibin yarısının da denetim vasfına sahip olmadığını veya denetime çıkamayanlardan oluştuğunu dile getiren Durmuş, “Yaklaşık 35-40 kişilik bir ekip 23 bin firmayı denetliyor, bir firmaya 5 senede bir denetim sırası geliyor. Ama üzülerek söylemem gerekiyor ki bizim yemiş olduğumuz veya yediğimiz gıdaların en masumu maalesef at eti” dedi.

Durmuş, şehirde kamuoyu ile paylaşılmaya değer görülen bir denetim aksaklığı veya denetim sonucu oluşan bir olumsuzluğu yıllardır duymadığını belirterek şunları kaydetti: “Genellikle kamuoyundan edinilen bilgiler veya Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı denetimler sonucu değil de daha çok dışarıdan alınan bir mal neticesinde yansıyan olayları değerlendiriyoruz. Bu da gerçek anlamda denetim eksikliğinden kaynaklanıyor. Biz bu vakayla karşılaştık, araştırma sürüyor; ama üzülerek söylemem gerekiyor ki bizim yemiş olduğumuz veya yediğimiz gıdaların en masumu maalesef at eti. At etinin tüketilebilirliğine bakıldığında; Türk gıda Mevzuatı et ve et ürünleri tebliğine göre ‘at’ kasaplık hayvan tanımında yer almaktadır ve ülkemizde at etinin tüketimi ile ilgili olarak herhangi bir yasak mevcut değildir.

“ETİKETTE HAYVAN TÜRÜNÜ BİLDİRME ZORUNLUĞU VAR”

Ancak mevzuat gereği; üretiminde kullanılan ürütün etiketinde hayvan türünün bildirilme zorunluluğu vardır. Bu etiketleme hükümleri sadece ambalajlı gıdalar için değil, tüketiciye servis edilen gıdalar için de geçerlidir. Ürün tüketimi aşamasında etin kaynağının at eti olduğu bilgisinin tüketiciye ulaştırılmadığı durumlarda, at ve benzeri et ürünleri kullanımı tağşiş hileli gıda üretimi olarak değerlendirilmektedir.”

Basın yayın organlarında yer alan at eti haberlerinin büyük yankı uyandırdığını belirten Durmuş, Türki ülkelerde atın yaygın olarak tüketilme kültürü olduğunu söyledi. Durmuş, Türkiye’de besi amaçlı at yetiştiriciliği veya yeme alışkanlığı ya da yaygınlığından bahsedilemeyeceğinin altını çizdi.

 

ntv

Bir yanıt yazın
You May Also Like