Yapay Kaslar Kendi Kendini Onarabilecek

Stanford Üniversitesi’nden Zhenan Bao ve ekibi Nature dergisine yaptıkları açıklamada, Fe-Hpdca-PDMS isimli bir grup elastomerden üretilecek yapay kasların, meydana gelebilecek yırtık, kesik gibi deformasyonları kendi kendine onarabileceğini bildirdi.

Kendi kendini onaran malzemenin içeriğinin, silikon, oksijen, azot ve karbon atomları ve demir tuzu içeren polimer zincirinden meydana gelmektedir. Malzeme üzerinde oluşan bir deliğin etrafında demir atomları oksijen, azot ve diğer atomlar ile bağ yaparak 72 saat içerisinde bu deliği onarabiliyor. Ayrıca bu polimer yapı ortasından kesilse bile bir süre içerisinde bu kesik yerden tekrar birleşerek bu kesiği kapatabiliyor. Üstelik elastikliğini %90 oranında koruyarak ve -20°C sıcaklıkta bile.

2000 yılında bilim insanları, polimer malzemelerden elde ettikleri ve üzerine voltaj uygulandığında kasılma özelliği olan malzemelerin yapay kas olarak kullanılabileceğini açıklamışlardı. Fakat bu malzemelerin kendiliğinden onarımı mümkün değildi. Bao ve ekibinin sentetik kas alanında yaptıkları bu çalışma yapay uzuvların geleceği hakkında umut vedetmektedir.

Çeviri Kaynağı
http://www.sciencemag.org/news/2016/04/artificial-muscle-can-heal-itself

Kaynak
Fizikist

Bir yanıt yazın
You May Also Like

Yüksek Lisans Nedir, Nasıl Yapılır

Günümüzde eğitimin önemi tartışılmaz. Artık sadece lisans mezunu olmak yetmiyor. Kimi eğitim hayatına devam etmek ve alanında uzmanlaşmak kimi de iş hayatında yükselmek için mutlaka yüksek lisans eğitimi almayı tercih ediyor. Üstelik talep oldukça…
Görüntüle