Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.
Ön Kayıt: 21 – 30 Temmuz 2017
Sınav: 31 Temmuz – 03 Ağustos 2017
VİDEO EKLENECEK
ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğinin Özeti
Ankara Üniversitesi sınavını 50 puan üzerinden değerlendirilen sporcu özgeçmiş puanı ve koordinasyon parkuru ile yapmaktadır. Okulun diğer üniversitelerden farklı bir yerleştirme sistemi vardır. Adayların YGS, OBP ve koordinasyon parkuru puanı sonucunda Yerleştirme Puanı (YP) hesaplanır. Buna göre üniversite öncelikli olarak YP sonuçlarını açıklar. Bu kapsamda adaylar belirtilen tarih aralığında okulun internet sitesinden tercih yaparlar. Tercih yapıp yerleşen adaylar okula kayıt yaptırmazlarsa ek yerleştirmede de aynı şekilde ek tercih yapılır. İlk tercihlerde yerleşen adaylar ek yerleştirmede tercih haklarını kaybederler. Bu sebeple adaylar yalnızca istedikleri bölümü tercih etmelidirler. Baraj puanı 260 (Milli ve spor liseliler için 230) olup YGS’de herhangi bir puan türünde bu puanları almak yeterlidir. YGS, OBP, koordinasyon parkuru kendi içinde hesaplanmaktadır. Özgeçmiş, YGS ve OBP puanının önemi çok fazladır. Eğer ki bir yüzde vermemiz gerekirse; %50 özgeçmiş %35 ygs-obp puanı %15’de parkur diyebiliriz.
Sınavın Açıklaması
1- KOORDİNASYON PARKURU
(Şekil Üniversite Kılavuzundan Alıntıdır.)
- İstasyon= Denge istasyonunda aday denge aletinin başındaki ve sonundaki işaretli alana basmak koşuluyla denge aletini geçer. (Denge aleti biraz uzun olduğu için uzun ve dengeli 4 adımda geçmek avantaj sağlar.)
- İstasyon= Öne takla istasyonunda aday öne takla atarak istasyonu geçer.
- İstasyon= Sıçrama istasyonunda aday 5 sağa 5 sola çift ayak sıçrama yaparak istasyonu geçer. (Vücut bankın üzerinden kalçadan bacakları döndürerek hızlı bir şekilde yapmak avantaj sağlar. Parmak ucu kullanılmalıdır.)
- İstasyon= 30 Metre istasyonunda aday 30 metreyi sprint atarak geçer. (Kolları iyi çekmek vücudun dik olması avantaj sağlar.)
- İstasyon= Engel geçişi istasyonunda aday sırasıyla alttan-üstten-alttan geçer. (Engel geçişine hafif yan ve bir ayak önde girmek avantajlıdır hızlı geçmeyi sağlar.)
- İstasyon= Slalom istasyonunda aday 6 adet slalomu geçer. (Slalaloma soldan girilmemelidir. 1 tane fazla yapılmasına sebep olur. Sağdan girmek ve kollar önde her bir slalomu tek adımda geçmek avantaj sağlar.)
- İstasyon= Tur koşusu istasyonunda aday 140 metrelik 1 turu tamamlar. (1. Kulvarda koşmak kolları çekmek ve vücut dik şekilde koşmak avantaj sağlar.)
2- ÖZGEÇMİŞ TABLOSU
Kontenjanlar
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
25 Erkek, 25 Kız
Antrenörlük Eğitimi
30 Erkek, 20 Kız
Spor Yöneticiliği
25 Erkek, 25 Kız
2016 Yılında Kazananların Ortalama Puanları ve Öğretmenlik Bölümünü Kazanan En Düşük YGS
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Kazanan erkek adayların ortalama YGS puanı 280, OBP puanı 370, parkur derecesi 53sn ve özgeçmişi 35’tir.
En düşük YGS Puanıyla asilden kazanan erkek adayın YGS Puanı 252, OBP Puanı 421, Parkur Derecesi 52.09 ve özgeçmişi 45’tir.
Kazanan bayan adayların ortalama YGS puanı 260, OBP puan 380, parkur derecesi 59sn ve özgeçmişi 40’tır.
En düşük YGS Puanıyla asilden kazanan kadın adayın YGS Puanı 232, OBP Puanı 408, Parkur derecesi 59.37sn ve özgeçmişi 45’tir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü
Erkek adaylarda ortalama YGS puanı 275, OBP puanı 360, parkur derecesi 51sn ve özgeçmiş puanı 30’dur.
Bayan adaylarda ortalama YGS puanı 260, OBP puanı 350, parkur derecesi 62sn ve özgeçmiş puanı 25’tir.
Spor Yöneticiliği Bölümü
Erkek adaylarda ortalama YGS puanı 260, OBP puanı 360, parkur derecesi 51sn ve özgeçmiş puanı 25’tir.
Bayan adaylarda ortalama YGS puanı 250, OBP puanı 345, parkur derecesi 64sn ve özgeçmiş puanı 20’dir.
Üniversiteyi Kimler Düşünebilir?
Özgeçmişin etkisi çok fazladır. Özellikle öğretmenlik kazanan adayların özgeçmiş puanları çok yüksektir. Parkurun etkisi azdır. Özgeçmişi çok yüksek olan 260 üzeri YGS’si olan adaylar ve Özgeçmişi olmayan yüksek YGS – OBP li adaylar düşünebilir. Kadınlarda ise 260 üzeri YGS’si olan özgeçmişsiz adaylar düşünebilir, yedekten sıra gelebilir.