Bu yazı besyocuyuz.com’un 20.01.2016 tarihinde yayımlamış olduğu uygulamaya aittir. Özeti kullanmak isteyenler site linkini kopyalayıp paylaşabilir. Aksinin yapılması durumunda anayasanın (4630/1 – 4630/2 – 4630/3 md.) uyarınca gerekli ceza-i müeyyide ile karşılaşılacaktır.
-Tüm Üniversiteler Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (Parkur Ölçüleri, Kazananların Ortalama Puanı, Sınav Sistemleri)
-Güncel Haberler İçin Bildirim Sistemi (Sınav Kılavuzunun Açıklanması vs.)
-Sınav Takvimi (Yaklaşan Sınavların Tarihleri)
-Sınav Videoları ve Geçmiş Dönem Kılavuzları, Sonuçları
-E-dergi sekmesinde tüm üniversiteler hakkında aşağıdaki gibi tüm bilgiler
Uygulamamızı Google Play ve Apple Store’da “Besyocuyuz” yazarak ücretsiz indirebilirsiniz.
KAPSAMLI VİDEO
https://www.youtube.com/watch?v=jsNi5ttF1Gw
1 DAKİKALIK VİDEO
https://www.youtube.com/watch?v=3uB4Glqpq98
BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Sınav İçeriğinin Özeti
Bolu AİBÜ için 3 aşamadan oluşan bir sınav sistemi var diyebiliriz. 1. Aşama erkeklerde ve bayanlarda 1500 koşusu olup yalnızca ön eleme niteliğindedir. Kadınlar; 6 dakika 45 saniyeden, Erkekler; 5 dakika 45 saniyeden daha az sürede yaparlarsa 2. aşamaya geçmeye hak kazanırlar. 2. aşama ise 30 m Sürat Koşu Testi, Durarak Uzun Atlama Testi, Esneklik Testi, Modifiye T-Çeviklik Testi ve Geriye Sağlık Topu Atma Testinden oluşmaktadır. 3. aşama ise sportif özgeçmiş değerlendirmesidir. YGS Baraj puanı 180, Milli adaylar için ise 150’dir.
Sınavın Açıklaması
1-1500 METRE KOŞUSU
Yalnızca Ön eleme niteliğindedir ve değerlendirmeye herhangi bir etkisi yoktur. Adayların dayanıklılık performansı, 1500 metre koşu testi ile ölçülecektir. Aday, 350 metrelik sentetik zeminli atletizm pistinde, kulvarsız olarak koşarak 1500 m’yi (3 Tur + 300 m) belirlenen süre içerisinde koşar. Koşular 20’şer kişilik gruplar halinde, başlama işaretiyle birlikte kronometrenin çalışmasıyla başlar. Adayların, koşu esnasında geçtikleri turlar, görevliler tarafından kayıt edilir. Her adaya yalnızca 1 (bir) koşu hakkı verilir. 1500 m koşu testini, kadın adaylar 6 dakika 45 saniyeden, erkek adaylar ise 5 dakika 45 saniyeden daha az sürede koşmaları gerekmektedir. Belirlenen sürelerde koşamayan adaylar, özel yetenek sınavının 2.ci aşamasında bulunan fiziksel testlere katılamayacaklardır.
2- 30M SÜRAT KOŞUSU TESTİ
Adayların sürat değerleri, 30 metre (m) sürat koşu testi ile ölçülecektir. 30 m sürat koşu testi; kapalı alanda fotosel ile süratin ölçüldüğü bir testtir. Aday, 30 m başlangıç çizgisinin 10 cm gerisinde bulunan çizginin hemen gerisine ayağını (sağ veya sol) yerleştirir. Çıkış işaretinden sonra aday hazır olduğunda koşuya başlar. Koşu mesafesinin sonunda bulunan fotoselden geçerek koşuyu bitirir. Adaya, ardışık olmayan iki koşu hakkı verilir ve en iyi derecesi (en düşük zaman) değerlendirmeye alınır.
3-DURARAK UZUN ATLAMA TESTİ
Adayların bacak kuvvet değerleri, durarak uzun atlama testi ile ölçülecektir. Aday, her iki ayağını birbirine paralel olacak şekilde ayak parmak uçlarını başlangıç çizgisinin hemen gerisine yerleştirerek, çift ayakla atlayışını yapar. Atlayış sonrasında, adayın vücudunun herhangi bir bölümünün, başlangıç çizgisine en yakın temas ettiği nokta ile başlangıç çizgisi arasındaki mesafe, adayın durarak uzun atlama ölçümü olarak kayıt edilir. Adaya, ardışık iki atlayış hakkı verilir ve en yüksek derecesi değerlendirmeye alınır.
4-ESNEKLİK TESTİ
Adayların esneklik değerleri, otur-uzan esneklik testiyle ölçülecektir. Aday, otur-uzan test sehpasının önüne ayakkabısız oturur ve ayak tabanlarını test sehpasına dayar. Aday gövdesini öne-ileriye doğru eğer ve dizlerini bükmeden ellerini vücudunun önünde olacak şekilde uzatabildiği kadar öne-ileriye doğru uzatır ve en uzak noktada 1-2 sn bekler. Başlangıç noktasından, beklenilen en uzak nokta, adayın test sonucu olarak kayıt edilir. Adaya, ardışık iki hak verilir ve en yüksek derecesi değerlendirmeye alınır.
5-MODİFİYE T ÇEVİKLİK TESTİ
Adayların çeviklik değerleri, Modifiye T-Çeviklik testiyle ölçülecektir. Modifiye T-Çeviklik testi; kapalı alan ve parke zeminde, fotosel ile çabukluğun ölçüldüğü bir testtir. Aday, başlangıç çizgisinin 10 cm gerisinde bulunan çizgiye ayağını (sağ veya sol) yerleştirir. Çıkış işaretinden sonra aday hazır olduğunda koşuya başlar.
Aday sırasıyla;
a) 1 numaralı slalomun sol tarafından geçerek 2 numaralı slaloma doğru koşar.
b) 2 numaralı slalomun sağ tarafından geçerek 3 numaralı slaloma doğru koşar.
c) 3 numaralı slalomun sağından geçerek 1 numaralı slaloma doğru koşar.
d) 1 numaralı slalomun solundan geçerek bitiş çizgisinde bulunan fotoselden geçerek testi bitirir.
Adaya, ardışık olmayan iki koşu hakkı verilir ve en iyi derecesi (en düşük zaman) değerlendirmeye alınır.
6-GERİYE SAĞLIK TOPU ATMA TESTİ
Adayların üst gövdesine ait kuvvet değerleri, geriye doğru sağlık topu atma testi ile ölçülecektir. Aday, boyu 60 cm – eni 100 cm’lik ölçülerle belirlenen atma alanı içerisine girer ve atış yönüne sırtını dönerek atış yapmak için hazır hale gelir. Erkekler 3 kg. kadınlar 2 kg’lık sağlık topunu iki elle, baş üzerinden geriye doğru atar. Atış sonrası, atış alanı başlangıç çizgisi ile topun düştüğü yer (başlangıç çizgisine en yakın nokta) arasındaki mesafe ölçülür. Adaya, ardışık iki atış hakkı verilir ve en yüksek derecesi değerlendirmeye alınır.
Topun baş üzerinden atılmaması (sağlık topunun vücudun sağ ya da sol tarafından elden çıkarılması), atış alanı sınırlarının ihlal edilmesi, atış açısının dışına atış yapılması durumunda adayın o atışı hata olarak değerlendirilir ve o atıştan sıfır (0) puan verilir.
7-SPORTİF ÖZGEÇMİŞ
Kontenjanlar
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
20 Erkek, 12 Bayan, 8 Milli
Antrenörlük Eğitimi
20 Erkek, 12 Bayan, 8 Milli
Spor Yöneticiliği
20 Erkek, 12 Bayan, 8 Milli
2016 Yılında Kazananların Ortalama Puanları ve Öğretmenlik Bölümünü Kazanan En Düşük YGS
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Erkek adayların ortalama YGS’si 275, ortalama OBP’si 345 ve sportif özgeçmiş puanı 40’tır.
En düşük YGS puanıyla öğretmenlik bölümünü kazanan erkek adayın YGS puanı 228, OBP puanı 321, 30m derecesi 4,07, durarak uzun atlama derecesi 251cm, esneklik testi 34cm, T testi 10,26, geriye sağlık topu atma 11.5m ve sportif özgeçmişi 55’tir.
Bayan adayların ortalama YGS’si 265, ortalama OBP’si 370 ve sportif özgeçmiş puanı 20’dir.
En düşük YGS puanıyla öğretmenlik bölümünü kazanan kadın adayın YGS puanı 245, OBP puanı 357, 30m derecesi 4,84, T testi 11,82, geriye sağlık topu atma 7.5m ve sportif özgeçmişi 70’tir.
Spor Yöneticiliği Bölümü
Erkek adayların ortalama YGS’si 255, ortalama OBP’si 355 ve sportif özgeçmiş puanı 30’dur.
Bayan adayların ortalama YGS’si 245, ortalama OBP’si 360 ve sportif özgeçmiş puanı 15’tir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü
Erkek adayların ortalama YGS’si 245, ortalama OBP’si 355 ve sportif özgeçmiş puanı 40’tır.
Bayan adayların ortalama YGS’si 255, ortalama OBP’si 360 ve sportif özgeçmiş puanı 15’tir.
Üniversiteyi Kimler Düşünebilir?
Spor lisesi çıkışlılar ekstra 50 puan almaktadır. Bolu AİBÜ spor lisesi çıkışlı adaylar çok avantajlıdır. Çok aşamalı sınavın olması bir çok kişiyi okulun sınavına girmek konusunda tereddüte düşürmektedir. Orta düzeyde YGS ve yüksek özgeçmişe sahip adaylar veya spor lisesi çıkışlı adaylar Bolu’yu düşünebilir. Ayrıntılar için Kılavuzu Görüntüle